Annons:

85-åring slog skohorn i huvudet på granne – döms för misshandel

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

85-åring slog skohorn i huvudet på granne – döms för misshandel

En man i 85-årsåldern bosatt i Hultsfred döms för misshandel efter att ha slagit ett skohorn i huvudet på sin granne. De båda ska ha blivit osams när målsäganden rökte i trapphuset och "drack alkohol som en galning".

Annons:

Det var den 21 april förra året som händelsen inträffade i ett flerfamiljshus i Hultsfred. Två grannar, en man i 85-årsåldern och en i 35-årsåldern, ska då ha kommit ihop sig. Det hela slutade med att den äldre slog ett långt skohorn i metall i huvudet på den yngre mannen.

Han ska ha fått sår i ansiktet, svullnad och rodnad som satt kvar en vecka. Skadorna dokumenterades med fotografi samma dag. Efter händelsen ska han ha undvikit att vara hemma och fick bo två veckor hos en kamrat. I förhör har han sagt att han började gråta av smärtan och att han inte slog tillbaka eftersom ”det var en äldre man”.

"Drack alkohol som en galning" 

Den nu dömde äldre mannen har i förhör berättat att han inte har slagit grannen. Däremot menar han att målsäganden ska ha rökt i trapphuset, skrikit och svurit när han gick upp och ner i trappan samt att han ”drack alkohol som en galning”, och att han därför ska ha sagt till honom om detta.

Tre vittnen som bor i närområdet har berättat att de sett den äldre mannen med skohornet i handen samt att den yngre mannen hade skador i ansiktet, men de har inte sett själva händelsen. Något av vittnena har också hört den äldre mannen berätta att han slog den yngre med skohornet.

Femsiffrigt skadestånd 

85-åringen förekommer under ett avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes den 27 oktober 2021 av Kalmar tingsrätt för ringa stöld till penningböter.

Tingsrätten ansåg att åtalet avseende misshandel var styrkt. Kriminalvården, frivården i Västervik, har gjort bedömningen att det saknas övervaknings- och insatsbehov och har avstått från förslag om frivårdspåföljd. Tingsrätten delar åklagarens och försvararens bedömning att påföljden kan stanna vid en villkorlig dom. Den ska förenas med 60 dagsböter à 50 kronor, totalt 3 000 kronor.

Den dömde ska också betala 10 000 kronor i skadestånd till målsäganden samt en avgift om 1 000 kronor till brottsofferfonden.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt