Annons:

 • Slöjdklubbar i alla länets kommuner: ”Det finns ett sug efter slöjd”

  I samarbete med Hemslöjdsföreningen har slöjdklubbar startats på alla länets kulturskolor. Anneli Karlsson leder klubben i Vimmerby. Foto: Johanna Karlsson

 • Slöjdklubbar i alla länets kommuner: ”Det finns ett sug efter slöjd”

  Adéle Borsiö deltar i Slöjdklubben i Vimmerby och visar ett hopprep som hon gjort. "Vi fick göra dem av gamla trasor" berättar hon. Foto: Johanna Karlsson

 • Slöjdklubbar i alla länets kommuner: ”Det finns ett sug efter slöjd”

  Thea Östin, hemslöjdskonsulent och Bertil Carlsson, vice ordförande i Kalmar läns hemslöjdsförening besökte Vimmerby Kulturskola och bjöd in till pressträff. Foto: Johanna Karlsson

Slöjdklubbar i alla länets kommuner: ”Det finns ett sug efter slöjd”

Sedan i höstas finns Slöjdklubben på alla länets kulturskolor. Konceptet är ett samarbete mellan Hemslöjden i Kalmar län och länets kulturskolor, och Kalmar län är först i landet med att ha klubbar i alla sina kommuner. 
– Det finns ett sug efter slöjd, säger Thea Östin, hemslöjdskonsulent på Kalmar läns Hemslöjd.

Annons:

Slöjdklubben, där barn i åldrarna 7-14 år får prova på att slöjda med olika material och tekniker har startat upp på alla länets kulturskolor under hösten. Projektet är ett samarbete mellan Hemslöjdsföreningen och länets Kulturskolor och syftar till att väcka intresset bland unga för slöjd och återbruk. Projektet är treårigt och finansieras av Statens kulturråd. 

– Mycket av tekniker och så som vi använder oss av är gamla, men vi kanske använder oss av de materialen som vi har nära oss nu. Så har man alltid gjort med slöjden. Man har utgått från det som funnits nära och så har man uppfyllt ett behov, säger Thea Östin när Hemslöjden bjöd in till pressträff för att berätta om Slöjdklubben.

Intresset för slöjdande ökar – ”blivit hippt med slöjd”

Bertil Carlsson,  vice ordförande i Kalmar läns Hemslöjd menar att intresset för slöjd ökat, och berättar att det även syns på medlemsstatistiken i föreningen. 

– Vi känner ju det, och vi såg det till exempel i somras när vi hade slöjdläger, och vi har sett i andra delar av länet, att det har blivit hippt med slöjd igen.

Thea Östin vittnar också om ett större intresse för hantverk och återbruk. 

– Det finns ett enormt hantverksintresse! Men det krävs aktivitet för att få kunskap som sitter i händerna. Vi vet att det utsöndras må-bra-hormon i kroppen bara man jobbar med sina händer i ungefär 20 minuter. 

Tror ni att det skulle kunna bli en fortsättning efter de här tre åren? 

– Förhoppningarna är att det efter de här tre åren finns ett sug. Men det är ju det här med finansiering. Vi hoppas på att våra politiker ser att det här är viktigt. Slöjden är viktig i framtiden, svarar Thea Östin.

Bertil Carlsson tillägger: 

– Tittar du på kulturplanen så är allra högsta grad både slöjd och barn och unga ett prioriterat område. Att man fått in det där är positivt. Den breda allmänheten vill ju resultatet av det, och det är därför det är så rackarns roligt att vi faktiskt kan visa det i länets samtliga kommuner. 

Anneli leder Slöjdklubben i Vimmerby

Anneli Karlsson leder Slöjdklubben på Vimmerby Kulturskolan och berättar om projekt som genomförts under terminen. Olika material och tekniker har använts, men gemensamt är att barnen får använda sig av mycket återbrukat material. Viktigt i kursen är också att inte fokusera på det färdiga resultatet, utan på lärandet och att väcka skaparlust hos barnen. Liksom länets andra handledare har Anneli fått gå en handledarutbildning i Slöjd och fått lära sig om konceptet Slöjdklubben och hur det arbetas för att vara en inkluderande verksamhet som väcker skaparlust. 

– Jag känner stort behov av att de ska få vara helt fria och inte vara så styrda. Då blir det ofta hej-hopp i återvinningslådan, och det är underbart tycker jag, säger Anneli och visar upp ”rymdblommor” som eleverna slöjdade av diverse återbruksmaterial under förra lektionen.

– Vi vill att de ska hitta skaparglädjen och sitt eget sätt att uttrycka sig på genom slöjden, avslutar Thea Östin. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagenshultsfred.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt