Annons:

  • "Att se mina teckningar på Kopparslagaren känns jättemärkligt, men ändå bra att jag vågat utmana mig själv", säger Lina Anemyr. Foto: Privat

  • Övningsmaterial från en deltagare i en av Annika Mikkonens målargrupper. Foto: Privat

  • Vackra fåglar i akvarell, skapade av en i målargruppen på Skedalas dagverksamhet. Foto: Privat

  • Även miniatyrlandskap finns på första utställningen för säsongen. Foto: Privat

Tog steget ur sin komfortzon – Lina Anemyr debuterar på säsongspremiär

I Kopparslagarens första utställning för säsongen får flera debutanter chansen att visa upp sin konst. En av dem är Lina Anemyr –­ som tagit ett rejält kliv ur sin komfortzon.
– Jag har alltid tänkt att mina teckningar inte är tillräckligt bra, säger hon.

Annons:

På lördag är det vernissage på en i allra högsta grad lokal utställning. Kopparslagarens tre olika rum har delats mellan Lina Anemyr, Hultsfred, två av Annika Mikkonens målargrupper i Målilla och i det tredje finns tavlor och miniatyrlandskap skapade av deltagare från Skedalas dagverksamhet inom socialpsykiatrin.

Har prestationsångest

För flertalet av utställarna är det premiär, aldrig tidigare har de visat sin konst offentligt.

Ska Lina Anemyr vara ärlig, trodde hon heller aldrig att det skulle hända.

– Jag har prestationsångest, säger hon och skrattar. Nu när jag tackat ja till att ställa ut är jag rädd att folk ska ha skitstora förväntningar på det jag gör. Jag är jättenervös, erkänner hon, mest över att bli bedömd.

Glad att vågade utmana sig själv

Lina Anemyr har alltid tecknat, men gjorde ett långt uppehåll medan barnen var mindre. Nu har hon fattat blyertspennan igen och ser det som en avkoppling att få ”stänga in sig i sin värld” och skapa.

– Det blir mest djur, och på Kopparslagaren visar jag också en del barn med djur. Tidigare har jag bara förvarat mina teckningar i plastfickor, aldrig sett dem i ram tidigare. Att nu se dem i ett helt rum känns jättemärkligt, men ändå bra att jag vågat utmana mig själv.

Corona födde aktiviteten

För deltagarna på Skedala är aktiviteten målning relativt ny. Det kom sig av att coronapandemin begränsade saker man gjorde tidigare.

– Vi började faktiskt med att måla coronaviruset, sedan har motiven utvecklats efter hand. Vi har exempelvis en tjej som är väldigt duktig på att måla fåglar, säger Johanna Rydstrand som i egenskap av målargruppens ledare velat inspirera deltagarna till att vara kreativa.

Färgen knappt torkat

Nu medverkar man på utställningen, som även omfattar två av Annika Mikkonens målargrupper. Nio deltagare, med olika lång erfarenhet av att måla, visar upp övningsmaterial.

– Ena gruppen hann faktiskt bara träffas vid ett tillfälle, så bilderna hann knappt torka. Men även något färdigt verk har hamnat i paspator och ram, säger Annika Mikkonen.

Utställningen är coronaanpassad och öppen även torsdag-söndag nästa vecka.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt