Annons:

Dykningar på vrak i Östersjön kan vara riktigt illa, berättar Olof Nimhed museichef i Västervik. Foto Krill Västerviks museum.

"Det kan visa sig vara riktigt illa om girigbukar dykt på vraket"

Efter att fyra personer kommer att åtalas för grovt fornminnesbrott, för att ha dykt och plockat upp fornminnesfynd från vrak som förlist utanför Öland, bland annat på 1600-talet, är museichefen på Västerviks museum, Olof Nimhed, orolig.
– Ja man är rädd för att de fyra dykarna har gjort stor skada på fornminnen, säger han.

Annons:

Västerviks museum har en stor utställning av det förlista krigsskeppet Mars Makalös samt har samlat mycket arkeologisk kompetens av vrakfynd längs med vår del av Östersjön. På det sättet har museet skapat sig en stor kunskapsbank som man gärna vill fylla på med mer information om de vrak som ligger på botten av Östersjön.

Museichef vid Västerviks museum Olof Nimhed är förskräckt över de uppgifter som hittills kommit fram om de fyra misstänkta vrakplundrarna som står åtalade för grovt fornminnesbrott vid Kalmar tingsrätt.

– Jag tycker det är otäckt om brott mot fornminneslagen genomförs och att de brotten genomförs under ytan. Det drabbar kulturmiljöer som är väldigt intressanta. Illasinnade typer ska inte vara där för att leta efter värdeföremål. De förstör så mycket på en tidigare orörd plats, säger Olof Nimhed.

Vad vet du om åtalet som åklagaren presenterade i dag?

– Som nyfikna personer har vi försökt få svar på vad som har inträffat, men vi har inte fått några svar från åklagaren.

Vad är det som vrakplundrare kan förstöra när de dyker på vrak från 1600-talet?

– Arkeologerna kan se vad det var som gjorde att skeppet skönk. Hur det var konstruerat. De kan få fram väldigt mycket information om vår kulturhistoria, som vi kan gå miste om när några röjer runt i vrak. Illasinnade typer och girigbukar ska inte vara där, säger Olof Nimhed.

Åklagaren skriver i sitt åtal att de fyra personerna har tagit upp föremål från skeppsvrak och att brottet ska ses som grovt fornminnesbrott samt att man har gjort omfattande förstörelse av vrakplatserna.

Hur ser du på åklagarens beskrivning?

– Resulterar det i en fällande dom som visar vad exakt som har hänt kan det visa sig vara riktigt illa, säger Olof Nimhed.

Finns många vrak i vår del av Östersjön

Det finns flera vrak på Östersjöns botten i närheten av Kalmar län. Hur många vet man inte, men de som man har hittat har mycket att berätta om dåtidens skeppsbyggare och sjöfarare.

– Mitt intryck är att det finns mycket kvar att lära. Det betyder också att skurkar är intresserade av att hitta vraken först innan arkeologiska undersökningar kommer igång, säger Olof Nimhed.

Han berättar att idag går inte arkeologer in i vraket utan de filmar och lägger pussel utifrån de filmerna. 

– Länsstyrelsen är väldigt noga med vad man får göra och inte göra på en plats under ytan. Man får inte plocka bort någonting från vraket, säger Olof Nimhed.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt