Annons:

Har inlett nytt projekt – efterlyser personer med specifik kunskap

Virserums Konsthall har nyligen inlett ett nytt tvåårigt projekt, VÄV – Vävstugan igår, idag och imorgon, till vilket man söker de som väver runt om i Småland. Foto: Pressbild

Har inlett nytt projekt – efterlyser personer med specifik kunskap

Är du medlem i en vävstuga, då passar ni in bra i ett projekt som Virserums Konsthall just inlett. Med stöd från Svenska Postkodstiftelsen kommer konsthallen undersöka, synliggöra och ge kreativitetsinjektioner till Smålands vävstugor.

Annons:

VÄV – Vävstugan igår, idag och imorgon är ett projekt som sträcker sig över två år. Man menar att kvinnlig kunnande inte har dokumenterats och lyfts fram på samma samma sätt i vår gemensamma historieskrivning.

Så nu vill man synliggöra och lyfta de historier från decennier av samtal och diskussioner kring färg, form, material och design som sitter i vävstugornas väggar.

”Vävstugornas betydelse och funktion i samhället tror vi är viktig både nu, då och i framtiden. Det handlar om att ge vävstugorna och dess väverskor plats att dela med sig av sin kunskap, erfarenhet och historia”, skriver Virserums Konsthall i ett pressmeddelande.

Kreativa mötesplatser

Projektet tror att vävstugorna är viktiga i nuet som kreativa mötesplatser på landsbygden. Där vill projektet stärka den kreativitet som finns på vävstugorna genom kunskapsutbyte och kreativitetsinjektioner. 

– VÄV kommer arbeta i hela Småland med fokus på vävstugor som finns på landsbygd eller på mindre orter, säger konsthallschef Carolina Jonsson.

Kunskap för en hållbar framtid

Du som är medlem av en vävstuga välkomnas att höra av dig. Projektet VÄV vill gärna besöka er i småländska vävstugor. Höra era berättelser, titta och prata väv och vävning. Vad betyder vävningen för er? Hur ser historien i er vävstuga ut?

– Vi tror att kunskap om vävning är kunskap för en hållbar framtid.

”Kvinnligt kodat”

Så här skriver Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen, som är med och stöttar projektet.

"Vävstugor är ett kvinnligt kodat och kulturarv har genom historien varit en central mötesplats i lokalsamhället. Både hantverket och de sociala värden som vävstugorna står för är viktiga byggstenar även i den framtida samhällsutvecklingen och vi är därför glada över att stötta Virserums Konsthalls arbete med att synliggöra och bevara vävstugornas livskraft och kontinuitet."

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt