Annons:

Han gör debut som författare – boken utspelar sig i Hultsfred

Håkan Norebäck växte upp i Hultsfred och nu har han släppt sin debutroman som utspelar sig i just Hultsfred. Foto: Gabriel Liljevall/Pressbild

Han gör debut som författare – boken utspelar sig i Hultsfred

Håkan Norebäck, uppvuxen i Hultsfred, har släppt sin debutroman ”En sista vinter” som utspelar sig i just Hultsfred. 
– Jag tror att en läsare i Hultsfred kan känna igen både miljö och känsla. Det är i alla fall min förhoppning, säger Håkan Norebäck till Dagens Hultsfred.

Annons:

Håkan Norebäck växte upp i Hultsfred och var nästan 20 år när han flyttade från Hultsfred 1981. 

Numera bor Håkan Norebäck i Stockholm med sin familj. Efter att ha testat på en mängd olika jobb tog han en masterexamen i fri konst och nu är han högaktuell som författare med debutromanen ”En sista vinter”, som släpptes den 25 mars. 

Det mesta i boken utspelar sig i och runt Hultsfred och handlar om skuld, försoning, rasism och identitet. 

– Det bara blev så att Hultsfred blev bokens centralpunkt. Jag tänkte mig hur huvudpersonen Jonny klev av tåget i Hultsfred för att fira jul med sin familj som han inte sett på ett tag. Det kändes som en naturlig början på berättelsen samt en spännande utmaning, säger Håkan Norebäck.

"Grävt i min egen bakgrund"

Huvudpersonen klev därefter rakt in i ett familjedrama med flera olika händelser som gjorde att det ena efter det andra kom upp till ytan och att han flydde in i sitt gamla missbruk. Författaren har redan fått indikationer från gamla vänner och bekanta som känner sig och tycker att beskrivningarna påminner väldigt mycket om Hultsfred.

– Ja, så är det. Från den respons jag har fått hittills från gamla vänner, bekanta och klasskompisar så verkar i alla fall de flesta känna igen sig. Nyligen var det en gammal vän som ringde och sa att han fick upp en del minnen från förr, det kändes fint att höra, säger han och fortsätter:

– Trots att ”En sista vinter” äger rum i nutid och inte är en självbiografi så har jag grävt en del i min egen bakgrund för att Jonnys historia ska kännas äkta. Jag tror att en läsare i Hultsfred kan känna igen både miljö och känsla. Det är i alla fall min förhoppning.

Skrev om bankrån i H-city

Han har målat länge, alltid läst mycket, skrivit en del för byrålådan och dessutom utbildat sig till konstnär på Konstfack. 

Har du alltid haft en dröm om att bli författare och släppa böcker?

– Ja, antagligen. Jag lånade farsans gamla Facit när jag var tolv, satte på mig en basker och snodde av hans whisky. Det blev några rader om ett bankrån i H-city och sedan vart jag för snurrig för att fortsätta. Allvarligt talat har jag alltid hållit på med ord och bild på ett eller annat sätt.

Nytt bokprojekt på gång

Han är väldigt nöjd med responsen – och tackar Per Alexandersson, som spred ordet om hans roman på Facebook. 

– Sedan dess har många gamla vänner och bekanta hört av sig. Alla har varit väldigt vänliga och positiva, de läser boken och säger snälla saker (än så länge) och det känns i hjärtat.

Han har vissa funderingar på en fortsättning på ”En sista vinter” men det är oklart om idé blir verklighet. Just nu har Norebäck ett annat bokprojekt på gång. 

– Det är en annan historia och andra karaktärer. Det är något av en blandning av ömsint kärlekssaga och en psykotisk roadmovie. 

Ingen kontakt med Hultsfred på senare år

Bortsett från att han brukade sälja chorizokorv och pastasallad på Hultsfredsfestivalen under några år på 90-talet har han inte haft någon kontakt med Hultsfred på senare år. 

– Det är därför genomslaget med boken känns så speciellt för mig. Jag hade inte förväntat mig det, så jag hoppas att det blir mer kontakt nu framöver med Hultsfred och med gamla (och nya) vänner som har anknytning dit. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt