Erik Hemmingsson ser fram emot att öppna Guldkant i sin hemstad. Foto: Josefine Antonsson
När vi träffar Erik Hemmingsson i Smak by Simons gamla lokaler på Storgatan har det gått en dryg månad sedan Guldkant gick ut med nyheten att de väljer att etablera sig i Vimmerby. Erik Hemmingsson, som själv är uppvuxen i stan, säger att gänget som driver Guldkant fått oerhört fin respons på beskedet.
– Folk är väldigt positiva och tycker det är jättekul att det händer något här. Vi har satt ett öppningsdatum till Valborg och ska in och renovera nu, säger han.
En del förändringar kommer att göras för att lokalerna ska bli mer ändamålsenliga. Baren ska flyttas, fler sittplatser ska skapas, dessutom ska det sättas ”Guldkantsprägel” på de olika rummen med hjälp av bland annat färg och tapeter. Målet är en mysig, hemtrevlig restaurang med plats för 120 gäster sommartid.
– 70 till 80 av sittplatserna blir inomhus, resten utomhus, berättar Erik Hemmingsson.
"Spelplanen för framtiden klar"
Att utöka verksamheten och satsa i Vimmerby är något Guldkantsägarna funderat på en längre tid. Men av olika skäl, bland annat pandemin, blev det först nu.
– Nu är spelplanen för framtiden klar igen. Vi har letat efter en lämplig lokal en tid och tackat nej till några ställen. När den här lokalen kom ut till försäljning i våras tyckte vi att priset var för högt. Men så kom den ut igen och vi anmälde intresse. Och på den vägen är det, säger Erik Hemmingsson och berättar att det finns flera skäl till att de valt just Vimmerby:
– Stan ligger nära Västervik och är präglad av en tydlig sommarsäsong, precis som Västervik. Vi behöver inte uppfinna hjulet igen, utan har redan ett färdigt koncept för sommarsäsongen som kommer att fungera även här. Sedan handlar det om min anknytning hit också, såklart. Jag tror det är en fördel att jag känner igen ansikten och redan har relationer här.
Kommer de som besökt Guldkant i Västervik att känna igen sig?
– Ja, vi ska heta Guldkant, vara Guldkant och ha de influenser som är klassiska för Guldkant. Menymässigt blir det samma mat. Men i stället för att erbjuda 9 till 10 varmrätter kanske vi har 5 till 6. Vårt koncept är ett gäng signaturrätter, bland annat pizzor med surdegsbotten, schnitzel och råbiff. I vårt kundsegment finns alla – vi vänder oss till den breda massan. Du ska kunna komma in svettig efter en löprunda och beställa något att ta med, men du ska också kunna komma hit i kostym och dricka goda, fina viner.
Hur mycket planerar ni att ha öppet?
– Vår målsättning är att ha öppet så mycket som möjligt och drömmen är att kunna ha samma öppettider som i Västervik. Men vi behöver lära oss hur stan fungerar först. Vi är ödmjuka inför vad Vimmerby är och ser första sommaren som ett slags test.
Josefine Antonsson
Fotnot: Artikeln publicerades först i vårt printmagasin Näringsliv. Hela numret hittar du här.