Annons:

Sänk kostnaden för dina privatlån trots hög styrränta

Räntorna för alla olika lån kommer att bli ännu högre nästa år när styrräntan höjs. Det är viktigt att se över hushållsekonomin för att förbereda sig inför högre kostnader. Genom att jämföra olika lån kan du vara förberedd om du måste låna.

Annons:

De flesta lån kommer att bli dyrare nästa år eftersom styrräntan förväntas höjas ännu mer. Räntehöjningarnas syfte är att bromsa den höga inflationen som har orsakats av de skenande energipriserna och effekterna av pandemin. Med en högre styrränta är det mindre pengar i omlopp i samhället.

På ett halvår under 2022 höjde Riksbanken styrräntan från noll till 1,75 procent. Riksbanken siktar på att räntan kommer att höjas ytterligare upp till 2,50 procent. Det är den enskilt största höjningen sedan inflationsmålet infördes i Sverige 1993.

Alla olika lån kan påverkas av att reporäntan höjs och det gäller även privatlån som nästan alltid har rörlig ränta. Räntan för privatlån kommer därmed höjas och sänkas i samma takt som styrräntan går upp och ner. Tillsammans med höjda kostnader för studielån, bolån, bränsle, livsmedel och elektricitet påverkar det de flesta svenska hushåll.

Enligt SEB betalar en genomsnittlig svensk tvåbarnsfamilj runt 80 000 kronor mer för räntor, livsmedel, el och drivmedel i år jämfört med i fjol. De varnar för att tiderna med extremt låga räntor är förbi och rekommenderar att alla ska anpassa sig för en ny tid.

Se över dina lån

När räntorna blir dyrare är det viktigt att räkna ut hur mycket dina lån kan komma att kosta dig framöver. Du kan även använda en lånekalkylator kan du fylla i alla dina lån, vilken ränta de har nu och hur det kan förändras för att se hur mycket du måste betala tillbaka. Det gör det lättare att hålla en budget och planera inför framtiden.

Trots att räntorna kommer att höjas kan det bli nödvändigt att ta ett nytt lån. Att jämföra lån är ett bra sätt att hitta bättre räntor på, oavsett om du behöver ta ett nytt lån eller är ute efter ett samlingslån. LoanScouter är en sådan jämförelsetjänst som listar olika lån från 30 olika aktörer. Tjänsten är inte bindande och kostnadsfri. Lånen som jämförs är olika konsumtionslån.

Att jämföra lån för att hitta ett med mindre ränta om du vill byta lån kan också vara en bra idé. Om du har många lån och krediter kan du jämföra samlingslån för att se om det är ett alternativ. Samlingslån kan ibland ha en lägre ränta jämfört med andra lån. Ett samlingslån betalar av dina lån och krediter, så att du bara betalar det större lånet. Det kan ge en enklare ekonomi som är lättare att sköta om.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt