Annons:

Har du koll på samboavtal?

Soffan, matbordet, kaffekokaren och tv:n. Du och din sambo har säkert skaffat en del saker till ert gemensamma hem. Men vad skulle hända med alla saker om ni separerar? Till skillnad från när gifta par skiljer sig är det inte obligatoriskt med en bodelning mellan sambor. Men från och med separationen har du och din partner ett år på er att begära bodelning, och om det händer så ska den bli av.

Annons:

Vad händer när man blir sambor?

I en bodelning mellan sambor ska all så kallad samboegendom delas lika, men vad innebär det? Enligt sambolagen ska du och din sambo dela lika på all hemutrustning och alla möbler ni skaffat under eller inför samboskapet. Detsamma gäller er gemensamma bostad, förutsatt att ni skaffade den med samboskapet i åtanke.

Inredning, hemelektronik och bostad som införskaffats inför eller under samboskapet är alltså samboegendom, och den ska delas lika i en bodelning – oavsett vem av er som betalat för vad. För en sambo som har betalat en större del av den gemensamma bostaden kan en klassisk bodelning alltså bli mycket dyr.

Ett samboavtal kan säkerställa ekonomisk rättvisa

Att dela lika på det gemensamma hemmet är en bra lösning för vissa, men en mindre bra lösning för andra. Kanske har ni betalat olika mycket av er bostad, eller kanske har en av er stått för samtliga nya möbler? 

För att själva bestämma hur en eventuell bodelning ska lösas kan ni skapa ett samboavtal. Men vad är ett samboavtal? Med ett samboavtal bestämmer ni på förhand vad ni ska och inte ska dela lika mellan er vid en separation. Det ni undantar från bodelningen kommer istället för en likadelning delas upp efter era respektive ägarandelar. Låter det krångligt? Lugn. Skapar ni ett samboavtal med Jurio får ni tydliga förklaringar på hur sakerna kommer delas mellan er.

Ett bra initiativ

Visst kan det känns lite cyniskt att skriva ett avtal inför en framtida separation, men det kan faktiskt bidra till en känsla av trygghet redan idag. Ett samboavtal skrivs ju för att säkerställa en ekonomisk rättvisa mellan er. Dessutom är det mycket lättare att komma överens om något medan ni är tillsammans. Skulle ni separera kan det vara svårt att samarbeta och ett samboavtal kan bespara er flera onödiga konflikter.

Med Jurio blir det både enkelt och prisvärt

Juridik kan vara både krångligt och dyrt. På egen hand är det svårt och riskabelt att få till ett samboavtal som är juridiskt giltigt, medan det kan kosta tusenlappar att vända sig till en traditionell advokat. 

Därför finns Jurio. Med oss kan du och din sambo enkelt skapa ett juridiskt giltigt och skräddarsytt samboavtal online, till en bråkdel av priset hos en traditionell advokat. Ni svarar bara på några frågor i vårt digitala formulär. Därefter skapas ett giltigt samboavtal helt anpassat efter era önskemål.

Kom igång redan idag!

Det tar bara 10 minuter att skapa ett samboavtal med Jurio och du får tillgång till ditt samboavtal direkt efter att du fyllt i formuläret och betalat. Du och din sambo kan antingen signera samboavtalet digitalt med BankID eller skriva ut och signera det för hand. Smidigt, snabbt och prisvärt!

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt