Annons:

Stora företaget efter nya elstödsförslaget:

Ljunghälls vd Anders Melin är positiv till det nya elstödsförslaget.

Stora företaget efter nya elstödsförslaget: "Det här är bättre"

På onsdagen släppte Svenska kraftnät ett nytt förslag till elstöd för företag. Taket ser ut att hamna på drygt 22 miljoner kronor.
– Det här är ett bättre förslag, anser Ljunghälls vd Anders Melin.

Annons:

Ljunghäll AB, med knappt 600 medarbetare i Södra Vi, är en storförbrukare av el och påverkas förstås väldigt mycket av de skyhöga elpriser som har varit. 

Företagets vd, Anders Melin, har tidigare uttryckt skarp kritik kring hur elstödet till företagen har behandlats. Så sent som några dagar före jul, när regeringen drog tillbaka förslaget om elstöd, sa Anders Melin så här:

– Det är bedrövligt. Först kom man med ett uttalande, sedan ändrade man det, sedan sköt man på tiden och nu börjar man om från början. Du förstår att vi inte tycker om det. Särskilt inte vi, som är en energikrävande verksamhet, uppskattar det. Vi behöver det här stödet. 

Kan ge mer pengar

På onsdagen kom Svenska kraftnät med ett nytt förslag. Det innebär 50 öre per förbrukad kilowattimme i elområde 3. Dessutom är maxtaket satt till drygt 22 miljoner kronor.

– Av det jag har hört nu så är det här det bästa alternativet och förslaget hittills. Det mest positiva av det jag hört när jag lyssnat är att det verkar vara ett enklare system, säger Anders Melin på onsdagen. 

För Ljunghälls del kan det innebära mer ekonomisk kompensation. 

– Ja, det kan innebära lite mer pengar kanske. Sedan täcker det fortfarande inte våra kostnader, men det är ju ett stöd och det är absolut positivt. 

En tidigare uppskattning har gjort gällande att Ljunghälls elkostnader ökat med närmare 50 miljoner kronor på bara ett år. Anders Melin säger att man lär vara nära att slå i taket.

– Vi är i de trakterna, absolut.

Oklart när pengarna kommer

Det stora bekymmer Anders Melin ser är att man fortfarande inte vet när pengarna kan betalas ut.

– Ingen vet det. Förslaget måste först få godkännande, men förhoppningsvis klarar man det den här gången. Jag antar att man läst på mer den här gången. Det är stor skillnad på det här förslaget och det som tidigare låg på bordet. Det här är mycket bättre.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt