Annons:

JUST NU: VATTENFALL ANSÖKER OM ATT BYGGA NYA KÄRNKRAFTVERK

Statliga Vattenfall har lämnat in ansökan om att bygga nya kärnkraftsreaktorer i Sverige. Foto: Pressbild

JUST NU: VATTENFALL ANSÖKER OM ATT BYGGA NYA KÄRNKRAFTVERK

Statliga Vattenfall har lämnat in ansökan om att bygga nya kärnkraftsreaktorer i Sverige. Det uppger Aftonbladet på onsdagen. Den nya anläggningen planeras att stå klar och leverera elektricitet om nio år.

Annons:

Ansökan, som är gjord till Svenska kraftnät, ska avse en anläggning med den totala kapaciteten på 2 800 megawatt, vilket är betydligt större än Ringhals 3 och 4. Dessa båda har en effekt på cirka 2 200 megawatt tillsammans.

Enligt Aftonbladet, som har tagit del av ansökan om att bygga ny kärnkraft vid Ringhals, är målet att den ska anslutas till elnätet redan om nio år, 2032. Utifrån ansökan, som lämnades in 23 december, går det inte att utläsa vilken sorts reaktortyp eller anläggning det handlar om.

Enligt tidningen genomför Vattenfall förvärvande en förstudie där man undersöker möjligheten att bygga två eller fler småskaliga reaktorer.

– Den förstudien är inte färdig. Vi väntar på svaret gällande vad man kommer fram till där, säger Anna Collin, presschef Ringhals.

Ministern positiv

Klimatminister Romina Pourmokthari (L) är positiv till Vattenfalls ansökan.

– Jag säger främst att det är mycket glädjande, det är mycket bra att man planerar för ny kärnkraft i Sverige. Vi måste bygga ut elproduktionen väldigt kraftigt, framför allt i södra Sverige, för att möta det elbehov vi har men också för klimatets skull. Vi behöver mer el för all verksamhet som ska ske och all elektrifiering vi ska göra, så det här är glädjande, säger hon till Aftonbladet.

– Regeringen måste göra allt vi kan för att bidra. Att Vattenfall kommer in med den här ansökan betyder väl att vi har bidragit till att förbättra de förutsättningar som finns för att bygga ny kärnkraft helt enkelt, säger Romina Pourmokthari.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt