Annons:

Så stor blir ALV:s vinst – omsättningen blev rekordhög

Astrid Lindgrens Värld kan lägga ett mycket starkt 2022 till handlingarna. Foto: Mostphotos/Ossian Mathiasson

Så stor blir ALV:s vinst – omsättningen blev rekordhög

Astrid Lindgrens Värld mår bra. Bolaget omsatte 280 miljoner kronor förra året och gör en vinst på drygt 96 miljoner kronor.
– Det är lite missvisande, men det är ett bra år, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Annons:

Vi börjar med att försöka reda ut varför bolagets vd tycker att siffrorna som snart kommer bli offentliga är något missvisande. 

– När bokslutet är helt klart, vilket det är snart, så kommer det på sista raden stå 96,2 miljoner kronor. Det är årets resultat, men då har vi gjort en koncernintern bolagsförsäljning. Vårt fastighetsbolag har köpt hela fastigheten Vimerby 3:321, säger Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld. 

Vinsten för själva driften av parken och Näs är drygt 20 miljoner kronor. 

Var ett rekordår

Ett resultat som förstås är väldigt betydelsefullt för ALV, då företaget fortsatt betalar tillbaka på de 75 miljoner som lånades för att överleva under pandemin. 

– Årsredovisningen är inte färdiggranskad ännu, men vi har haft årsredovisningsmöte med styrelsen. Det är ett bra år, det kan man säga. 

Resultatet som Joacim Johansson återkommer till, på 20,1 miljoner kronor, är något lägre än 2021. 

– Det var ett rekordår och man ska komma ihåg att en stor del av de pandemipengar vi fick härrörde till 2020.

Högsta omsättningen

Omsättningen blev en rekordsiffra för ALV. 2022 landar den på nästan 280 miljoner kronor. 

– Man lever inte på omsättningen utan på de pengar som blir kvar. Att vi når den här omsättningen när vi inte helt når upp till antalet gäster 2019 är ändå väldigt bra. Det vi ser hjälper oss omsättningsmässigt är att att man konsumerat mer per enskild gäst, handlat mer mat och så vidare. Men den största förklaringen är boendeutvecklingen, att vi har ökat kapaciteten på antalet bäddar. Vi har en tro, med all ödmjukhet, på att det kan bli ännu bättre. Tidigare år när vi har byggt nytt, så har vi tagit bort gammalt boende. Nu handlar det om ett rent och skärt tillskott. 

Vad betyder det för er att kunna göra överskott?

– Det är helt avgörande. Det gör att vi kan hantera underhåll och bygga samt utveckla våra besöksmål, både parken och Näs. Det är också viktigt inte minst med tanke på att vi ska amortera på de 75 miljoner vi lånade för att överleva under pandemin och för hur tungt vi investerar 2023 och också gjorde under 2022. 

Är det någon ny satsning på någon särskild miljö på gång?

– Det diskuteras, men det får jag återkomma till. Nu ska vi ro i land de stora projekt vi har igång. Vi måste ta en sak i taget.

I år räknar ALV med att investera drygt 110 miljoner. 

– Boendesatsningen blir klar nu under 2023 och sedan har vi den nya restaurangen, det nya centrallagret och flytten av det gamla. Det här är ett till starkt år och vi har ordning på kostnadssidan. Det är det enda man kan påverka. Intäkterna styrs av andra saker, som krig, ränta och konjunktur. Alla medarbetare och hela organisationen är fantastiskt duktig. Jag vet inte om det är typiskt småländskt kanske, men vi är duktiga på att värdera varenda krona. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt