Annons:

  • Inflation och världsläget gynnar Byggmax – firar ett år i Hultsfred idag

    Ida Fransson är platschef på Byggmax i Hultsfred, som firar ettårsjubileum. Höjd inflation och världsmarknadsläget har gynnat kedjan. "Det har gått bättre än förväntat", säger hon. I bakgrunden Emelie Karlsson, vice platschef, med kunden Börje Karlsson från Tuna. Foto: Lotta Madestam

  • Inflation och världsläget gynnar Byggmax – firar ett år i Hultsfred idag

    Virkesförsäljningen har inte helt oväntat varit den absolut största delen det gångna året. Ida Fransson och hennes fyra kollegor är väldigt taggade på högsäsong igen. Foto: Lotta Madestam

Inflation och världsläget gynnar Byggmax – firar ett år i Hultsfred idag

Ida Fransson, platschef på Byggmax, kan summera ett bättre första år än förväntat. Höjd inflation och världsmarknadsläget har gynnat kedjan. Särskilt en vara har det varit rusning efter.
– Folk åkte från Skåne. Lastbilarna hann precis lasta av, så var det slut igen, säger hon.

Annons:

Byggmax etablerades i Hultsfred den 25 mars 2022, med bara två mil till närmaste butik i Mariannelund. Det fanns de som tvivlade på att det skulle gå med två butiker så nära varandra.

– Den konkurrensen blev inte så farlig som jag trodde, utan både vi och Mariannelund, som tillhör ett annat distrikt, har klarat oss bra, säger Ida Fransson.

Hur skulle du vilja summera första året?

– Det har gått bättre än förväntat. Vi har tagit våra siffror och klarat vår budget hela tiden, säger Ida Fransson, som ser ljust också på framtiden.

Samtidigt erkänner hon att den höga inflationen och världsmarknadsläget oroat en del. Men det har snarare visat sig gynnsamt för kedjan.

– Jag tror vi har lite vinning i att de som vanligtvis anställer hantverkare till sina hemprojekt, de gör jobbet själva. Och det är ju hemmafixarna vi vänder oss till, så jag tror inte att vi ska behöva bli lidande, säger Ida Fransson som konstaterar en blygsam prisökning.

– Självklart har vi haft en del prishöjningar som alla andra, men det är inte mer än några kronor det handlar om, så inget katastrofalt eller att kunder gnällt på prisökningar. Vi har också vår prisgaranti kvar, den kan vi inte ta bort, utan vi måste vara billigast, tillägger hon.

”Är praktiskt”

Börje Karlsson från Tuna är en av kunderna i butiken. Han benämner sig själv som just hemmafixare.

– Jag försöker få ordning på huset och har köpt golvfoder och snickarens bästa vän – latexfog.

Han välkomnar att Byggmax etablerade sig i Hultsfred.

– Jag besöker butiken då och då, det blev oftare när jag fick närmare och inte behövde åka till Västervik eller Mariannelund. Det är praktiskt.

– Men jag säger inte att det är billigt, för alla priser har blivit högre. I synnerhet priset på virke, tillägger han.

Lastades av så var det slut igen

Virkesförsäljningen har inte helt oväntat varit i särklass störst det gångna året.

– Sedan upplevde vi en rusch med pellets en tid. Det var inte heller oväntat, för det var en bristvara i hela Sverige. Vi hade de som åkte från Skåne för att köpa pellets. Så säckarna hann i princip bli avlastade, så var de borta.

Taggade på högsäsong

Nu börjar det bli virkessäsong igen. Ida Fransson och hennes fyra kollegor är väldigt taggade på högsäsong.

– Nu börjar bilarna strömma in, det är fem lastbilar i veckan som kommer för att preppa inför högsäsong. Då blir vi lyckliga, när solen börjar komma och vi kan fylla på virket.

Hur ser din målbild ut framåt?

– Butiken i Mariannelund och Hultsfred är av samma storlek, men de har funnits längre än oss och har byggt ut sitt sortiment med tiden. Det skulle jag gärna se blir mer lika, så vi inte tappar på det. För det är inte så svårt att åka till Mariannelund.

Firar ni jubileet på något särskilt sätt?

– Inte mer än att vi har ballonger vid ingången, bjuder på kaffe och choklad och våra kunder kan vinna presentkort. Personalen ska ha en kickoff inför högsäsongen, så vi firar lite i samband med den, säger Ida Fransson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt