Annons:

  • BIDRAG RÄDDAR BUTIK UNDAN KONKURS –

    Meiqing Lin och hennes man Zilei Wu är tacksamma för bidraget på 250 000 kronor som räddar butiken. Här tillsammans med Ann Sellbrink som gjort ansökan inom den nya satsningen ”Lokal Serviceutveckling – för ökad service på landsbygden”. Foto: Lotta Madestam

  • BIDRAG RÄDDAR BUTIK UNDAN KONKURS –

    Stig Broström handlar av Zilei Wu. "Jag kan inte påstå att jag är en flitig kund", säger han. Foto: Lotta Madestam

  • BIDRAG RÄDDAR BUTIK UNDAN KONKURS –

    Meiqing Lin fyller på wienerbröd och bullar i brödhyllan. "Mest säljer vi frukt, färdigrätter, mjölk och tobaken står för 20 procent av omsättningen. Den är det väldigt liten marginal på", säger hon. Foto: Lotta Madestam

BIDRAG RÄDDAR BUTIK UNDAN KONKURS – "HOPPFULLA IGEN"

Ett ekonomiskt bidrag har räddat livsmedelsbutiken i Silverdalen undan risken att gå i konkurs. Ökade kostnader har gjort att det varit tufft länge.
– Nu känner vi oss hoppfulla igen, säger Meiqing Lin som äger butiken tillsammans med sin man Zilei Wu.

Annons:

De är märkbart lättade och glada över beskedet från Region Kalmar, som betyder att de får lite andrum.

Det har varit en tuff period med höjda inköpspriser på livsmedel och höga elräkningar, som gjort att vinsten minskat drastiskt.

– Vi kan inte öka priserna till konsument lika mycket som våra utgifter ökar, så under december till februari har vi förlorat mycket pengar, säger Zilei Wu.

– Så bidraget betyder jättemycket för oss, tillägger Meiqing Lin. Det gör att vi kan fortsätta hålla butiken öppen, annars var risken att vi hade gått i konkurs enligt vår revisor.

Inte stora marginaler

Butikens kunder bor i huvudsak i Silverdalen och Lönneberga med cirka tusen invånare, men paret uppskattar att bara en fjärdedel stöttar sin lokala butik.

– Mest säljer vi frukt, färdigrätter, mjölk och tobaken står för 20 procent av omsättningen. Den är det väldigt liten marginal på, berättar Meiqing Lin.

Stig Broström från Lönneberga handlar någon gång i veckan.

– Jag kan inte påstå att jag är en flitig kund, det är en prisfråga och handlar om sortiment, säger han.

Hur viktig skulle du säga att butiken är?

– Jätteviktig, det vore dötråkigt om den måste lägga ner och då tänker jag främst på de som inte tar sig någonstans.

Ann Sellbrink, på företagsrådgivaren Coompanion Kalmar län, är den som hjälpt paret och gjort ansökan inom den nya satsningen ”Lokal Serviceutveckling – för ökad service på landsbygden”, som kan täcka upp vid tillfälliga svackor.

– Alla som bor på en plats bestämmer vilken service som ska finnas. En sådan här butik går inte runt om alla handlar allt i Hultsfred. Allt är inte dyrare, utan om folk tilläggshandlar för 100-200 kronor i sin lokala butik så skulle det göra skillnad, säger hon. 

"Blev full pott"

Det glädjande beskedet om det så oerhört betydelsefulla stödet kom nyligen. 

– Det blev full pott, 250 000 kronor är maxbeloppet man kan få i bidrag. Kommunen har också en viktig del i det hela genom att den ställer sig bakom och förklarar varför bidraget är viktigt och varför butiken behövs, så Pär Kågefors, näringslivsansvarig på kommunen, har också en stor del i detta, säger Ann Sellbrink.

Han vill understryka att Hultsfreds kommun ser det som mycket viktigt att butiken Nära Dej har en möjlighet att bli kvar på orten och utvecklas.

– Det har tidigare varit svårt för företagare att etablera och driva butik på orten, men har fungerat bra under de senaste åren, säger Pär Kågefors.

Visat att de vill satsa 

Meiqing Lin och Zilei Wu har drivit butiken Nära Dej i fem år. Med tiden har de jobbat upp verksamheten med bättre utrustning och ett bredare sortiment.

– De har ansträngt sig och gjort så många förändringar som visar att de verkligen vill satsa på sin butik, säger Ann Sellbrink. Som en motprestation till bidraget ska de ha en plan på hur de ska öka vinsten.

Meiqing Lin vill göra en fikahörna och paret har kontakt med en energirådgivare, för att se hur det går att minska kostnaderna.

– Bidraget ger oss andrum och förhoppningar om att vi ska klara det här.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt