Annons:

Snart kan man äta räkor utan att skämmas – innovation från länet

Äta scampi utan skam. Mattias Djurstedt från Västervik har en lösning. Foto: Anders Blank

Snart kan man äta räkor utan att skämmas – innovation från länet

Smyger du undan ditt paket med scampi som fångats någonstans i Sydostasien? Jätteräkorna har ofta förknippats med skam. Nu kan det bli ändring på det. De ska vara närodlade och innovationen kommer från Västervik. 

Annons:

Det finns uppgifter om att hälften av all den mangroveträsk som skövlats har gjorts det för att komma åt jätteräkor. Det sägs att det är världens viktigaste ekosystem, men samtidigt också det mest hotade. Det ger skydd åt människor och djur, fungerar som barnkammare, vattnet renas från sediment innan de når korallreven. 

Detta och mycket annat gick  och tänkte på när han läste naturvetenskap på universitetet. Han gjorde fältstudier i Indonesien, tänkte ut en affärsplan och kontaktade en professor. 

Idén kan verka smått galen. Men går ut på att odla räkor i Sverige. Detta ger en mängd vinster. Inte minst genom minskade koldioxidutsläpp. Men också skydda mangroveträsk, förhindra utfiskningen och framförallt är det ett cirkulärt system. Jätteräkorna odlas i en unik process i ett slutet, landbaserat system av havsvatten och bioflock, utan att skada ekosystemet och utan kemiska tillsatser eller antibiotika.  

– Vi vill ha en anläggning nära en verksamhet som har spillvatten, säger Mattias Djurstedt.

Kommer levereras inom ett år

Man håller just nu på att planera och bygga en pilotanläggning. Han tror att de första jätteräkorna kommer att kunna levereras inom ett år. De har patent på innovationen och som just nu används i stor och framgångsrik skala i Sydamerika. 

Kommer de att bli dyra?

– Vi har räknat med att scampin kommer att kosta cirka 35 procent mer än vad som finns i handeln idag. Vi kan inte ta ett högre pris eftersom vi vill ha storskalig produktion. Till en början kommer vi lansera det som en premiumvara och leverera till krogar, en Teslamodell.  Sedan kommer det att bli mer konsumentvänligt i prissättningen. 

Det har varit en stor diskussion om exempelvis laxodlingar i Norge. Främst när det gäller foder och vilka problem som odlingarna skadat, samtidigt som odlingarna är ett försök att undvika utfiskning av haven. 

Finns det möjlighet att odla fisk på det här sättet?

– Ja, vi tittar på tilapia. En tropisk fisk från Afrika  som vi tror vi kan odla här också. När det gäller lax och torsk så kräver de klart vatten, det blir lite svårare, men det är inte omöjligt. 

Mattias Djurstedt och hans företag Cresponix fick under tisdagen SKAPA-priset för unga talanger. Det innebär att han blir representant för länet i den stora finalen i Stockholm.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenshultsfred.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt