Atefeh Kheradmand och Hamed Satvat flyttade nyligen från Växjö till Virserum tillsammans med sin 15-åriga dotter Yasmin Satvat. Efter att lokalen på Storgatan genomgått en omfattande renovering öppnade de Virserums pizzeria den 1 september.
– Det är ett riktigt familjeföretag, vi kommer jobba här både jag och min man och när vår dotter inte går i skolan kommer hon hjälpa till med kassan och telefonen, berättar Atefeh Kheradmand.
Bakgrund som ingenjör
Familjen kom till Sverige från Iran för fem år sedan. Atefeh Kheradmand, som hade en bakgrund som ingenjör och arkitekt i forna hemlandet, började studera till ingenjör på Linnéuniversitetet.
Det fanns dock någonting annat som hon gärna ville göra.
– Jag jobbade extra på min brors pizzeria i Iran i nästan tio år. Även där hade vi ett familjeföretag, så när jag kom hit kände jag mig pigg och glad när jag fick baka pizza. Jag bakar pizza med kärlek, säger hon och skrattar.
"Som en enda stor familj"
Så makarna öppnade en pizzeria i Växjö, som de drev i nästan tre år innan de bestämde sig för att flytta till Virserum för att öppna pizzeria där istället.
– Växjö är en lite för stor stad för att man ska lära känna sina kunder. Det är skillnaden här. Jag lär mig vad de vill äta, vad de gillar och inte gillar. Det är jättebra för mig som invandrare att börja i en liten by, här blir alla som en enda stor familj. Man lär känna människor på ett annat sätt, de är snälla, man hjälper varandra och när jag pratar med många blir jag mycket bättre på svenska. Det är mycket lättare att integreras, säger hon tacksamt.
Hur har första tiden i Virserum varit?
– Bra, men det är fortfarande många som inte vet att vi öppnat. Vi har inte marknadsfört oss, utan jag tänker att bästa reklamen är när människor pratar om oss och mina pizzor, säger Atefeh Kheradmand som väntar på klartecken från kommunen, att de har klart med alkoholtillståndet.
Kan det bli tal om att växa med anställda?
– Ja, absolut. Från slutet av mars-början av april behöver vi mer personal som jobbar med mig över sommaren.