Annons:

  • EFTER GLÄDJEBESKEDET: NU SATSAR OCH NYANSTÄLLER FÖRETAGET

    Sohee och Jorma Isomettä gläds över att ha fått tillbaka serveringstillståndet, som gör att de ska anställa personal. "Det har varit en lång ökenvandring men nu vågar vi satsa". Foto: Lotta Madestam

  • EFTER GLÄDJEBESKEDET: NU SATSAR OCH NYANSTÄLLER FÖRETAGET

    Jorma Isomettä beskriver det som att gamarna har cirkulerat över deras huvuden. "Men tron på att komma fram har inte lämnat oss". Foto: Lotta Madestam

EFTER GLÄDJEBESKEDET: NU SATSAR OCH NYANSTÄLLER FÖRETAGET

Hotell Dacke i Virserum har fått tillbaka sitt serveringstillstånd. Det får ägaren Jorma Isomettä att våga satsa och anställa personal.
– Tillståndet ger oss helt andra förutsättningar, säger han.

Annons:

Jorma Isomettä började med sin ansökan redan i slutet av september och i veckan fick han det efterlängtade beskedet att Hotell Dacke återigen får servera alkoholhaltiga drycker.

– Jag blev av med serveringstillståndet 2019, som en följd av min skatteskuld. Nu känns det bara helt enormt bra, vi har kämpat oss igenom det här och kan börja fokusera på framtiden, säger Jorma Isomettä.

Vad innebär det här för hotellet och verksamheten?

– Först och främst att vi kan anställa och öppna upp för verksamhet på kvällar och helger. Nu kan vi erbjuda folk fullservice på hotellet, det har vi inte kunnat göra tidigare under en period.

– Tillståndet var en förutsättning för att jag skulle våga ta det här steget, att ha kvällsöppet med bara matservering är inte lönsamt i den här regionen.

Söker personal

Jorma Isomettä har redan börjat leta efter lämplig personal. Han säger sig behöva anställa tre-fyra personer till olika professioner under sommaren, som städpersonal, vaktmästare, kassa- köks- och serveringspersonal.

– Under flera år har vi tvingats ha restaurangen stängd i perioder under sommaren för att jag och min fru Sohee inte hunnit med, utan vi har bara kunnat ta hand om hotellgästerna. Exempelvis marknadshelgen har vi haft restaurangen stängd de två senaste åren, nu kommer vi ha öppet från morgon till kväll, från skolavslutningen till mitten-slutet av augusti när det är högsäsong för oss.

Hur ser du på möjligheten att få tag i lämpliga medarbetare, det är ju en bransch som lidit av personalbrist efter pandemin?

– Jag har redan haft intervju med två kockar som vill börja och har haft en intervju till under dagen, så jag tycker förutsättningarna är goda. Jag vill ju börja introducera de nya under april-maj så de är fullfjädrade till högsäsongen börjar.

Det blir premiär för pubkvällarna omgående, redan i morgon.

– Vi går ut starkt. Serveringstillståndet gav oss en väldig framtidstro, nu ska vi satsa på pubaftnar, grillfester ute, musikquiz, räkfrossor och liveuppträdanden. Utöver att vi kan jobba lite mer med turistarbetet, vi har suttit fast lite grann i lunchserveringen. Med mer personal öppnas helt andra förutsättningar.

Vad tänker du nu när ni äntligen är i mål?

– Vi vet att bygden behöver en mötesplats för ortsbefolkning, företag, nyinflyttade och turister på resa. Det har varit som en lång ökenvandring, gamarna har cirkulera över våra huvuden, men tron på att komma fram har inte lämnat oss.

Och hur ser din målbild ut framåt?

– Om fem år hoppas jag ha sju-åtta personer anställda på årsbasis och att det här är ett rastställe utmed riksväg 23, som är porten in i Hultsfreds kommun och närmaste vägen mellan Malmö och Linköping. Vi har ökat hotellbeläggningen successivt med mellan 10 och 25 procent under de här åren, nu vill jag utveckla även hotelldelen under lågsäsongen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt