Annons:

  • Syskonen får fira Blombackas 100-årsjubileum –

    Rune Ström och Christina Andersson firar Blombackas 100-årsjubileum. "Det är rätt fantastiskt faktiskt när man tänker på det, att handelsträdgården har funnits så länge", säger de i ett hav av egenodlade pelargoner. Foto: Lotta Madestam

  • Syskonen får fira Blombackas 100-årsjubileum –

    En större parkering är nästa satsning man vill förverkliga. "Men då behöver vi ta bort ett växthus och bygga nytt någon annanstans, så det är flera bitar som behöver falla på plats", säger Rune Ström.

  • Syskonen får fira Blombackas 100-årsjubileum –

    Christina Andersson är ansvarig för butiken medan Rune Ström har odlingarna som sitt ansvarsområde, men de hjälps förstås åt kring alla sysslor i företaget.

  • Syskonen får fira Blombackas 100-årsjubileum –

    Vivianne Deguelle binder en bukett av rosor bland annat. Hon är en av två anställda utöver ägarna själva och lite extrapersonal på timmar.

  • Syskonen får fira Blombackas 100-årsjubileum –

    2019 gjordes en ombyggnation av de befintliga lokalerna, i syfte att få mer ändamålsenliga lokaler med både större lager och butiksyta som följd.

Syskonen får fira Blombackas 100-årsjubileum – "Fantastiskt när man tänker på det"

Blombacka Handelsträdgård firar 100-årsjubileum. Syskonen Rune Ström och Christina Andersson är fjärde generationen inom familjen som driver det anrika företaget. De vill inte slå sig till ro utan har nästa projekt klart för sig, som de tänker ska bli ett lyft för butiken.

Annons:

Det plingar till vid dörren, en ny kund kommer in som vill köpa en bukett tulpaner i blandade färger. Blombacka Handelsträdgård har en lång historia och tradition i Hultsfred – på samma plats utmed Östra Långgatan.

I år är det hela hundra år sedan Rune Ström och Christina Anderssons morfars far Hjalmar Ohlsson, som var trädgårdsmästare i Västervik, anlade trädgården i Hultsfred.

– Han ägde den först själv och en bror till morfar jobbade här också något åt. När han inte ville ve det längre skickade han hit vår morfar Gilbert Ohlsson, berättar Rune Ström om starten på en hittills hundraårig epok.

Inga höga tankar om Hultsfred

Det kunde blivit en kortvarig historia för hans del. Deras morfar hade nämligen inga höga tankar om Hultsfred, som han tyckte var världens avkrok jämför med Västervik som han kom ifrån.

– Så var det ju på den tiden, så han skulle inte vara kvar här någon längre tid, sa han. Men han drev verksamheten ända fram till sin död 1979, berättar Rune Ström där vi står i butiken och pratar medan Vivianne Deguelle binder en bukett med rosor. Hon är en av två anställda utöver ägarna själva och lite extrapersonal på timmar.

”I slutänden blev det vi två kvar”

Innan Hjalmar Ohlsson kom in i bilden användes området som betesmark och var mest igenvuxet. Så de började med att röja och bygga 1924, till att börja med en lada och ett växthus. Året efter fick de köpa fastigheten, när de visat tidigare ägarna att köpet inte var i spekulationssyfte.

– Nästa generation att ta över var vår mor och far, Kajs-Britt och Erik Ström. Vi har sex syskon till i familjen, så de har också varit här och jobbat en hel del, men i slutänden blev det vi två kvar. Vi kom in som delägare i företaget i början av 1990-talet, då bildades också aktiebolaget, säger Christina Andersson som skyndar sig att tillägga:

– Det är rätt fantastiskt faktiskt när man tänker på det, att företaget har funnits så länge. Det är jätteroligt att vi har fått vara med om den resan.

Vad skulle ni lyfta fram som det mest positiva med att driva en egen handelsträdgård?

– Det är att vi odlar mycket själva, främst utplanteringsväxter som pelargoner, men även begonior, snittulpaner och julstjärnor så vi ser och får följa årstiderna och säsongernas växlingar.

– Vi märker också att blommor är förenat med så mycket glädje, vi får möta människor både i glädje och sorg, vilket är tufft ibland eftersom vi känner så många människor.

Behöver större parkering

Verksamheten har byggts ut undan för undan, senast var 2019 när man byggde ut i syfte att få mer ändamålsenliga lokaler med både större lager och butiksyta som följd.

– Utöver butiken är det 800 kvadratmeter odlingsbar yta under glas, säger Rune Ström.

Hur tänker ni er framtiden, är det mer satsningar på gång?

– Vi skulle behöva öka ut vår parkering, det skulle behövas omgående egentligen och är prio. Men då behöver vi ta bort ett växthus och bygga nytt någon annanstans, så det är flera bitar som behöver falla på plats.

– Nu är ju konjunkturläget dessutom lite upp och ner, även att vi inte drabbats så hårt. Vi har inte jättestora lån, och det underlättar ju förstås som räntorna gått upp de senaste åren.

Kommer ni fira 100-årsjubileet på något sätt?

– Ja, det har vi tänkt göra, men det blir nog inget direkt nu på vårsidan, som är en intensiv period. Kanske kaffe och tårta i butiken, det är lite trevligt, säger Christina Andersson. 100 år är en aktningsvärd ålder, vi är tacksamma för alla år företaget fått leva vidare och väldigt glada över alla kunder, att de uppskattar våra blommor och det vi odlar själva.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt