Annons:

Stort klädföretag i konkurs – ”Vi får tänka i nya banor”

Klädföretaget Desam Fashion Group som samarbetat med Lotta Engberg har försatts i konkurs. Mikael Sandström har varit vice ordförande för bolaget. Foto: Pressbild/Arkivbild

Stort klädföretag i konkurs – ”Vi får tänka i nya banor”

Klädföretaget Desam Fashion Group har haft ett långtgående samarbete med Sandströms och Mikael Sandström själv har suttit som vice ordförande i bolaget. Efter verksamhet i 60 års tid har bolaget nu försatts i konkurs.

Annons:

Denim Fashion Group har bland annat distribuerat märkena Murrey och Cappucino som funnits i Sandströms sortiment. Bolaget har under de senaste åren samarbetat med Lotta Engberg – men efter förluster flera år i rad har företaget nu försatts i konkurs, vilket Market var först med att berätta. 

– Vi ser det som en start på nya möjligheter. Det kom inte som en blixt från klar himmel. Vi har under många år brottats med ekonomiska problem och till slut bestämde vi att enough is enough. Vi har parallella spår att jobba efter och i slutändan kan det bli positivt för oss på Sandströms. Vi får tänka till i nya banor och räknar med att vi kommer bli ett ännu bättre Sandströms. Vi har betalat väldigt mycket till organisationen och de pengarna kan vi nu ta till utveckling.

"Vi har lagt bud på en del"

I ”många år” har Sandström varit vice ordförande i bolaget.

– Förklaringen till konkursen är att vi under en längre tid tappat omsättning samtidigt som banken dragit ned på vår likviditet. Den situationen blev så pass stor och när man aviserade att de skulle fortsätta med det kände vi att det inte gick längre. En sådan verksamhet kräver sin checkkredit. Vi betalar i förväg och får betalt mycket senare, det gör att vi behöver en checkkredit för att täcka upp bottnarna. Banken har fått tillbaka alla sina pengar i konkursen så de går skadelösa ur det här. De förlorar inte en spänn på oss.

Finns det andra aktörer som är förlorare?

– Vi har försökt så att så många som möjligt blir skadelösa, men det återstår att se hur konkursförvaltaren gör. Majoriteten kommer inte drabbas alls av våra nordiska samarbetspartners. Sedan kan det finnas produkter i Kina som ligger på lager där, men som vi försöker ta hem på ett eller annat sätt.

Försvinner bolagets varumärken?

– Det är inte helt säkert.

Vad händer med dem?

– Det tänker jag inte svara på. Vi förhandlar om en del av de saker som finns i konkursboet. Vi har lagt bud på en del av de sakerna.

Ett tänkbart scenario är att ni själva producerar kläder?

– Ja, det finns ett scenario där vi gör det tillsammans med andra samarbetspartners, men vi kommer inte åka till Kina och leta rätt på en fabrik. Däremot är det en tänkbar utveckling att vi tar fram egna kollektioner. Det kan vara betydligt bättre än det vi gör idag rätt skött.

"Uppfyllde inte förväntningarna"

Samarbetet med Lotta Engberg har avslutats. 

– Hennes kollektion uppfyllde inte förväntningarna som vi hade. Vi har redan sagt upp det samarbetet.

Företaget har haft 15 delägare med ett 40-tal butiker och sedan sålt kläder till cirka 60 självständiga modebutiker. Omsättningen i bolaget har sjunkit med 44 miljoner senaste sju åren. 

– De senaste åren har vi inte visat någon vinst, så kan man säga.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt