Annons:

Här är det senaste betyget kommunen får av näringslivet

Jimmi Olsson, näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i länet, redogjorde för enkäten vid en lunchträff på Stadshotellet i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Här är det senaste betyget kommunen får av näringslivet

Företagsklimatet i länet ligger stabilt. Det gäller för alla tre kommuner i norr – Hultsfred, Vimmerby och Västervik. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet som presenterades på tisdagen.

Annons:

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en mätning av företagsklimatet i landets kommuner. För norra länet presenterades detta på Stadshotellet i Vimmerby. 

Genomsnittet för Kalmar län är 3,4 på en femgradig skala och det gör att länet hamnar på en elfteplats bland Sveriges 21 län. Det är en marginell förstärkning jämfört med övriga län. 

För norra länet presenterades detta på Stadshotellet i Vimmerby av Jimmi Olsson, som är näringspolitisk rådgivare för Svenskt näringsliv i länet. Ett flertal politiker och tjänstemän från de tre kommunerna deltog på lunchsammankomsten.

– Det här är en attitydundersökning och det sammanfattande omdömet hamnar på 3,4 i länet. Politiska beslut kan påverka tendenserna åt olika håll, berättar Jimmi Olsson. 

Borgholm gör något historiskt och passerar Mönsterås, som haft förstaplatsen sedan mätningarna startade för 24 år sedan. Högsby kommun gör den största ökningen med 0,3 i betyg och hamnar på 2,9. 

För de tre kommunerna i norra länet är det ytterst marginella förändringar. Vimmerby hamnar på 3,4, vilket är samma nivå som senaste mätningen. Vimmerbys värsta notering är från 2016 då man fick 2,8 i betyg. 

"Den positiva utvecklingen som började förra året fortsätter. Det sammanfattande omdömet är oförändrat men det stora flertalet övriga frågor utvecklas positivt. Skolans samarbete med företagen är en av de frågor som förbättras mest positivt, vilket är positivt med tanke på den stora kompetensutmaning som har företagen har. Information och dialog får låga betyg och en särskild utmaning finns i att politikerna överskattar nivån på dialog tämligen kraftigt. Detsamma gäller frågan om service och bemötande och kommunpolitikers attityder. Det finns utrymme för förbättringar då nästan alla parametrar ligger under snittet i Sverige", skriver Svenskt Näringsliv om Vimmerbys siffror.

Så ser det ut i Vimmerby

97 av 200 företag som fick enkäten svarade på den i Vimmerby.

– Tendensen är att det går sakta, men det går åt rätt håll. Tillfälliga dippar kan påverka. Lägger man ned en skola påverkar det och det media skriver påverkar. Det som gäller är det långa loppet och att kommunicera varför man gör det man gör, säger Jimmi Olsson.

Det skiljer mycket mellan politiken och företagets syn på företagsklimatet. Dessutom hade endast 14 av 49 ledamöter i fullmäktige i Vimmerby besvarat enkäten.

– Det är för dåligt, det måste bli bättre, anser Peter Karlsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Just service och bemötande samt politikers attityder är något ni kan påverka. Det handlar om inställningen till varandra. Kompetens och infrastruktur exempelvis är betydligt större bollar att jobba med. För den som söker bygglov vart fjärde eller femte år och då blir dåligt bemötta så sitter det i länge. Det tar tid, säger Jimmi Olsson. 

Tre av parametrarna hamnar under betyget godtagbart, som är 3,0. Det handlar om kommunens information i frågor som berör företaget (2,9), tillgång till relevant kompetens (2,8) och upphandling (2,6).

– Upphandling hamnar långt ned och man jobbar sex kommuner ihop. Jag kan föreslå att ta en analys med sitt näringsliv och ge dem chansen att vara med. En dialog innan är viktig, säger Jimmi Olsson, och det rör alla tre kommuner. 

Företagarna Malin Hamlin och Mikaela Sandström, som var med på träffen, lyfte just ämnet upphandling och bemötande. 

– När jag träffar andra företagare så kan man lyfta att miljödiesel var en viktig aspekt i upphandlingen, men man tittar aldrig på om det är miljödiesel sen. En del upphandlingsunderlag är orimliga för små företagare. Har man två, tre anställda har man inte tid att fylla i 83 sidor dokument, säger Malin Hamlin. 

Kommunstyrelsens ordförande Eva Kindstrand Ströberg (S) tryckte på att kommunikation och dialog är ytterst viktigt. 

– Om vi lägger ännu mer fokus på det så är vi nog alla tre kommuner och nuddar vid nästa steg. 

– Dialogen är jätteviktig och jag vet att kommunerna jobbar med att bjuda in till träffar. Det är bara att fortsätta med det. Företagarna kommer inse att det är bra information att få, säger Jimmi Olsson. 

Så ser det ut i Hultsfred

Hultsfreds kommun får precis som Vimmerby 3,4 i sammanfattande omdöme. Det är också som i den senaste mätningen. 

"Företagen i Hultsfreds kommun fortsätter att ge ett stabilt medelbetyg på företagsklimatet i kommunen. Det sammanfattande omdömet är oförändrat och i de flesta frågorna är det tämligen små förändringar jämfört med förra året. Skolans samarbete med företagen fortsätter att utvecklas positivt. Det är ett viktigt långsiktigt arbete då kompetensförsörjningen är företagens största utmaning och tillväxthinder", skriver Svenskt Näringsliv om Hultsfreds siffror.

97 av 200 företag svarade på enkäten och 26 av fullmäktiges ledamöter. Högst betyg av företagen får påverkan av brottslighet/otrygghet med 3,7 samt kommunens service och bemötande med 3,7. Två parametrar hamnar under godtagbart och det rör sig om upphandling (2,7) och tillgången till relevant kompetens (2,5).

– Hultsfred ligger på samma sammanfattande omdöme och ligger stabilt. Företagsklimatet är stabilt i Hultsfred och har varit på svagt uppåtgående de senaste fem åren, säger Jimmi Olsson.

När det gäller konkurrens från kommunens verksamheter och kommunpolitikers attityder skiljer mer än 1,0 i betyg mellan företagen och politiker. Det handlar om 1,4 respektive 1,2.

– Skiljer det mer än 1,0 så har man inte riktigt samma bild av verkligheten och då skiljer det mer än vad som är sunt. Det är viktigt att hålla koll på vad man gör som kommun och vad som kan ha hänt. 

Så ser det ut i Västerviks kommun

För Västerviks kommun är det sammanfattande omdömet också oförändrat. Det hamnar på 3,5 och 110 företag har svarat på enkäten samt 25 politiker.

"Jämför vi årets resultat med hur det var för fem år sedan har utvecklingen varit positiv i alla frågor utom en som varit oförändrad, vilket är en positiv utvecklingsresa. Viktiga frågor som dialog, information och service och bemötande går i rätt riktning och det stärks när vi ser hur samstämmiga politikerna och företagen är i de flesta frågorna. En gemensam bild av verkligheten är en bra grund förfortsatt gemensam utveckling. Den enda fråga där bilden skiljer sig åt kraftigt är frågan om osund konkurrens. Trots de senaste årens förbättringar utgör den ett problem. Företagen ger betyg under nivån för godtagbart på upphandling och infrastruktur", skriver Svenskt Näringsliv i sin kommentar.

Påverkan av brottslighet/otrygghet är den parameter som får klart högst betyg med 3,9 i Västerviks kommun. Det som hamnar under godtagbart är upphandling (2,8) och infrastrukturen till och från kommunen (2,4).

– Tittar man på kommunpolitikernas och tjänstepersonernas attityder så går det åt rätt håll över fem år. När man tittar på Västervik så finns det något unikt. Jag har nog aldrig sett en bild där politik och näringsliv är så eniga. Politiker har en mer negativ syn på fem parametrar och politiken en mer positiv på fem. Det är väldigt små skillnader och man ser väldigt lika på det. Man delar samma världsbild och jag har inte sett det så tydligt någonstans tidigare, säger Jimmi Olsson.

Siffrorna från enkäten omvandlas nu till en ranking som Svenskt Näringsliv släpper i september. Företagsrankingen släpps varje år och det är just den här enkäten som ligger till grund för den.

– Det går framåt i de här tre kommunerna och det är lite mer åt rätt håll.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt