Annons:

  • Så reagerar kommunerna på betygen:

    Patric Engqvist och Frederika Svensson är näringslivsstrateger på Vimmerby respektive Hultsfreds kommun. Foto: Simon Henriksson

  • Så reagerar kommunerna på betygen:

    Harald Hjalmarsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Västervik. Foto: Simon Henriksson

Så reagerar kommunerna på betygen: "Var rädd inför"

Små förändringar och såväl Hultsfred som Vimmerby och Västervik hamnar på samma sammanfattande omdöme som senaste mätningen. Patric Engqvist, näringslivsstrateg i Vimmerby, hade en rädsla för att det senaste årets turbulens skulle märkas i attitydundersökningen.
– Därför är siffrorna lite bättre i min värld, säger han.

Annons:

Under tisdagen släppte Svenskt Näringsliv enkätsvaren från den årliga undersökning man gör med landets företag. Näringslivsrankingen, som baseras på enkäten, släpps först i höst. 

Hur det går för de tre kommunerna i norra länet beror förstås på hur det gått för alla andra kommuner i Sverige sedan den senaste mätningen, men när det gäller Hultsfred, Vimmerby och Västervik är förändringarna relativt små och läget vad gäller det lokala företagsklimatet beskrivs som stabilt.

Mätningen är en så kallad attitydundersökning och Patric Engqvist, näringslivsstrateg, befarade att företagarnas omdöme om klimatet skulle påverkas av det senaste årets turbulens i stadshuset och politiken. Vid det stora raset 2016 hade kommunen genomgått en uppslitande folkomröstning om skolorna året före.

– Det här är stabilt och ger en fingervisning om att vi är på väg åt rätt håll. Det är inga stora förändringar, utan stegvis lite uppåt, och det är då det blir hållbart och stabilt över tid, säger Patric Engqvist. 

Var du rädd att allt som har hänt skulle ha påverkat mer?

– När jag såg siffrorna och att det var svagt uppåt, så kände jag att det här är inte dåligt. Vi har haft saker som hänt och det har varit turbulent på olika sätt, så siffrorna är ännu lite bättre i min värld. Jag hoppades att det skulle vara så här, men var rädd för att vi skulle fastna i det och att det skulle bli en besvikelse. Vi har jobbat på bra tror jag. 

Tappar inte efter förbättringen

Något annat Engqvist vill förbättra är dialogen och kommunikationen med företagen i kommunen. 

– Det har vi inom räckhåll och kan styra över själva. Det vill jag att vi lägger in en stöt på. Hur det går i rankingen hänger på alla andra kommuner och människors attityder har vi mycket rådighet över, menar jag. Vi måste kommunicera mer kring allt bra vi gör. En kommun gör väldigt bra saker, men vi går bort oss lite på att vi får mycket uppmärksamhet när det inte är så bra.

Just upphandlingsfrågor hamnar lågt för alla tre kommuner. De samarbetar genom upphandlingsenheten med tre ytterligare kommuner. Likaså är det svårt att nå ut med miljö- och byggnadsfrågor som rör lokala företag, konsterar man.

– Den 3 juni har vi exempelvis en stor kväll med vår miljö- och byggnadsavdelning kring bygglov som vi har bjudit in till. Hittills är det två anmälda. Det finns en förbättringspotential och jag tänker att kommunikation och dialog är viktigt även där. 

Frederika Svensson, som är näringslivsstrateg på Hultsfreds kommun, är glad över att kommunen håller i den förbättring man gjorde vid senaste mätningen. 

– På lång sikt har vi haft en plan och det är att hålla det stabilt över fem år. Vi gjorde ett stort hopp förra året och därför är det skönt att vi håller i det. Tillsammans med näringslivet kan vi ta ytterligare steg. 

Skolans samarbete med de lokala företagen får 3,3 i betyg och det är den största ökningen – 0,3 – jämfört med förra året.

– Det är extra kul att se att skola, näringsliv och samverkan går åt rätt håll. Kompetensförsörjningen är under godtagbart och det måste vi göra ännu mer åt. Det ska kännas att det är på riktigt. 

Är det den största utmaningen utifrån det här?

– Det tycker jag är en utmaning. Vi är väldigt bra i klassen när det gäller NKI:s insiktsmätning och det här handlar mer om attityderna. Det är viktigt med signalerna man får och man behöver få båda delarna. 

Frederika Svensson lägger mer vikt vid detta än höstens rankingsläpp.

– Alla andra kan ha gjort det väldigt bra och då spelar det ingen roll. Jag väljer att jämföra med vårt eget och inte med andra. 

"Känns jättebra"

Bäst betyg i Västerviks kommun får påverkan av brottslighet/otrygghet med 3,9. Det gör kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) glad.

– Jag lade märke till att vi får vårt högsta betyg gällande det. För tre år sedan låg vi väldigt lågt och det har varit en stor fråga som vi fokuserat mycket på. Det är nu vårt bästa omdöme, säger han.

Kommunpolitikers attityder och kommunens service och bemötande hamnar också högt med 3,6 i betyg på båda parametrarna och är näst och tredje bäst.

– Speciellt roligt är attitydbetyget. Det känns jättebra. Det kan vara så att politiken och tjänstepersoner inte alltid kan hjälpa till, men någonstans är attityden till det viktigast. 

Även det moderata kommunalrådet tittar på frågan om upphandling.

– Vi jobbar med den och det tar jag med mig som den största jobsposten. Det är en utmaning vi har att jobba vidare med. 

HÄR kan du läsa en mer samlad text om de tre kommunerna i norra länet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt