Annons:

Bergs Timber vill utöka verksamheten i Mörlunda

Storföretaget Bergs Timber vill utöka sin verksamhet i Mörlunda. Foto: Ossian Mathiasson

Bergs Timber vill utöka verksamheten i Mörlunda

Storföretaget Bergs Timber vill utöka sin verksamhet vid anläggningen i Mörlunda. Nu ansöker man om att få mer än fördubbla sitt produktionstillstånd. Om det innebär fler medarbetare är dock för tidigt att säga.

Annons:

Anrika Bergs Timber har haft verksamhet i Mörlunda i hunda år. Sågverket har förstås förändrats flera gånger under den perioden – men frågan är om inte av de större förändringar under historien nu är på gång. För att möta det framtida behovet ansöker Bergs Timber om att mer än dubblera sågverksamheten. 

Produktionsvolymen är uppe i gränsen för det nuvarande produktionstillståndet på 130 000 kubikemeter per år. Nu kommer Bergs Timber ansöka om att höja gränsen till hela 300 000. En höjning med cirka 130 procent. 

– Vi har idag en effektiv och lönsam anläggning i Mörlunda som med hjälp av engagerade och duktiga medarbetare nu nått taket för vårt produktionstillstånd. Vi ser positivt på framtiden och för att möjliggöra en fortsatt utveckling av verksamheten söker vi nu ett nytt produktionstillstånd på 300 000 kubikmeter per år, säger Peter Nilsson i ett pressmeddelande. 

En orsak till ansökan är de förändringar som genomfördes 2012 och 2013. Bergs Timber gjorde då en neddragning av bemanningen i kombination med en satsning på sågning av klentimmer. 

"Omläggningen till klentimmersågning och hyvling har varit lyckosam och anläggningen i Mörlunda har haft en god ekonomisk utveckling. Under 2018 investerades även i en ny pannanläggning, vilket har gett en bra effekt", skriver Bergs Timber.

"En lönsam såg" 

Något beslut om att öka produktionen finns dock inte för närvarande. 

– Det är för tidigt att säga vad det innebär för antalet anställda. Ska vi komma upp i 300 skulle det vara klart fler medarbetare, men man går inte dirket till 300. Det är en stegvis ökning under en längre tid i så fall. Att söka ökat tillstånd är en komplicerad process och vi söker för 300 för att skapa oss ett utrymme. 

Vad skulle de krävas i antalet anställda för att komma upp i en produktion på 300?

– Det är för tidigt att säga, jag vill inte sätta någon siffra. Vi har en ny panna och mycket ytor och har fina möjligheter framöver.

Vad räknar du med att ni kommer upp i nästa år? 

– Jag vågar inte spekulera i det. Det är många faktorer i allting, men det är en lönsam såg med bra produkter och vill möjliggöra satsningar.

Tillståndet i Mörlunda påvekrar inte Bergs Timbers sågverk i Vimmerby. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt