Annons:

FÖRETAGARE I VIMMERBY ÅTALAS FÖR GROVA BROTT – YRKAR PÅ NÄRINGSFÖRBUD

En företagare i Vimmerby åtalas för grova brott och åklagaren yrkar på näringsförbud i fem år. Foto: MostPhotos

FÖRETAGARE I VIMMERBY ÅTALAS FÖR GROVA BROTT – YRKAR PÅ NÄRINGSFÖRBUD

Ett företag i Vimmerby krävs på två miljoner kronor i företagsbot och bolagets vd åtalas för grovt skattebrott. Enligt åklagaren har mannen avsiktligt lämnat felaktiga uppgifter till Skatteverket och undanhållit 4,5 miljoner kronor i moms. Företagaren nekar till brott.

Annons:

Händelsen inträffade i mars 2012 och bolaget hade sitt säte i Vimmerby vid den tidpunkten. ”Förfarandet har inneburit fara för att skatt eller avgifter om sammanlagt ca 4,5 miljoner kronor undandras det allmänna eller felaktigt tillgodoräknas eller återbetalas till bolaget eller annan. Brottet är grovt eftersom det avsett mycket betydande belopp”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Mannen åtalas även för grovt försvårande av skattekontroll eftersom han ska underlåtit att bokföra momsen på 4,5 miljoner kronor under ett räkenskapsår i början av 10-talet. Åklagaren menar att syftet har varit att undanhålla skatt från staten.

Yrkar på näringsförbud

Åklagaren yrkar på att företagaren beläggs med näringsförbud i fem år. Även företaget dras in i härvan och åklagaren menar att bolaget bör åläggas en företagsbot på två miljoner kronor. Mannen har varit vd för bolaget och även suttit i styrelsen.

Bolaget, inklusive dotterbolag, omsatte drygt 200 miljoner under det första halvåret i år och noterat på Stockholmsbörsen.

Företagaren anhölls för cirka två år sedan, men släpptes dagen efter och har kunnat fortsätta med verksamheten. Han nekar till brott. Utöver förhör med sex vittnen har åklagaren lagt fram en bred bevisning.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt