Annons:

Facket efter varslet: ”Många tårar och funderingar”

IF Metalls Eva Kindstrand beskriver en tung stämning inom IF Metall efter Ljunghälls uppsägningar. Foto: Privat

Facket efter varslet: ”Många tårar och funderingar”

115 kollektivanställda sägs upp från Ljunghäll AB i Södra Vi. Verkstadsklubbens ordförande Eva Kindstrand är bedrövad.
– Det har varit svintufft och det är mycket tårar och funderingar, säger hon.

Annons:

Förra veckan berättade vår tidning om att ett varsel skulle läggas på Ljunghäll AB i Södra Vi. I måndags stod det klart att företaget ville varsla 200 medarbetare. I veckan har parterna förhandlat och 138 får lämna bolaget, 26 tjänsteman och 112 kollektivanställda.

– Jag känner mig mentalt slut. Det har varit svintufft, men det har gått över förväntan. Det har gått fort och smidigt och vi har varit sams. Vi hade företagets och medarbetarnas bästa framför ögonen och det har varit ett sunt förhandlingsklimat. Målsättningen var att vi skulle klara det i helgen och nu är alla berörda meddelade. Det är bättre att rycka plåstret direkt.

"Tagit höjd" 

Stämningen i avdelningen beskriver Kindstrand som ”tryckt”.

– Det har varit många tårar och funderingar och frågor. Vi har varit två fulltid på metallexpeditionen och har haft kö. Det är många frågor om a-kassan och vad som händer nu med omställningen.

Bedömer du att det räcker med det här?

– Jag upplever att man har tagit höjd och det känns som att man har förhoppning om att det här räcker om situationen inte blir värre. Det hänger mycket på hur det går i resten av världen och när man släpper på sina lockdowns. Blir det fler vågor av det här? Jag är optimist och tror och hoppas att det inte behövs fler varsel.

 "Gått så himla fort allting"

IF Metall kommer nu att fokusera på att hjälpa sina medlemmar:  

– Vi försöker få alla att känna framtidstro och uppmanar dem att inte lägga sig ned och dö och hitta något meningsfullt. Vi kommer bevaka så man inte missar några avgångsvederlag och hjälpa till med coachning och utbildning. Vi hoppas att man kan ringa tillbaka folk i höst, men det är jätteosäkert. Worst case är att det dippar ännu mer.

Hur ser du på utvecklingen de senaste månaderna?

– Det har gått så himla fort allting. Ska man se något positivt är det att det inte blev så många. Det finns en del naturliga avgångar i det här och några undantag när det gäller kompetens på el och reparationssidorna.

 "Tryckt och jättejobbigt"

Alla medarbetare är korttidspermitterade till den 23 juli. Graden är kvar på 40 procent. De medarbetare som varslas har en eller två månader i uppsägningstid.

– Det är tryckt och jättejobbigt. Det finns riktigt stark kamratanda och vi ska hjälpas åt att fixa det här. Vi ska göra det bästa av det och hålla företaget på benen så våra gamla kollegor kommer tillbaka igen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt