Annons:

EXTRA: ALV ÖVERKLAGAR POLISENS BESLUT

Astrid Lindgrens Värld har lämnat in en överklagan mot polisen. Foto: Simon Henriksson

EXTRA: ALV ÖVERKLAGAR POLISENS BESLUT

Astrid Lindgrens Värld väljer att överklaga det beslut som ledde till att företagets ledning valde att stänga parken. Det berättar vd Joacim Johansson för TT i dag.

Annons:

Polisens beslut om att ALV:s olika teaterföreställningar skulle ses som en sammankomst kändes sig sagoparken tvingad att ge upp årets säsong – vilket slår stenhårt mot bolaget. ALV väntas göra en förlust på 120 miljoner kronor i år och har sagt upp elva tillsvidaretjänster samt avslutat 450 säsongsanställningar.

Nu väljer bolaget att överklaga polisens beslut.

"Polismyndighetens beslut tvingade oss att stänga parken. Eftersom vi anser att Polismyndighetens beslut är direkt felaktigt vill vi få frågan prövad. Vi vill också ha tydliga ramar om vi skulle hamna i en liknande situation i framtiden", säger vd:n Joacim Johansson i en skriftlig kommentar till TT.

"Samma publik"

På grund av coronapandemin sköt ALV upp sin premiär med cirka en månad. I mitten av juni slogs portarna upp för 1 500 besökare. Kort dessförinnan kom ett nytt besked från polisen om att parkens samtliga teaterföreställningar skulle ses som en enskild allmän sammankomst och därmed endast vara tillåten för 50 besökare. 

Efter en dryg vecka med verksamheten igång fattade ALV beslut om att ge upp säsongen. Beskedet blev ett dråpslag för både parken och många andra turismföretag i Vimmerby. 

 Teaterföreställningarna är att betrakta som en samlad allmän sammankomst. Man löser en biljett till parken och har möjlighet att se flera föreställningar och samma publik rör sig mellan föreställningarna. Därför har vi bedömt samtliga teaterföreställningar som en allmän sammankomst och då gäller begränsningen om 50 personer för dessa sammantaget, även om det äger rum flera föreställningar på olika platser, sa polisens Emelie Schleenvoigt till vår tidning i samband med stängningen.

Hela intervjun med Emelie Schleenvoigt finns att läsa här. 

Fick olika besked

ALV:s vd Joacim Johansson har tidigare uttryckt hård kritik mot polisens beslut: 

– Droppen var ju beskedet som vi fick från polisen i Kalmar. Vi hade haft kontakt med den lokala polisen och eftersom vi inte är tillståndspliktiga säger de att vi kan öppna med de säkerhetsåtgärder som vi vidtagit. En vecka före premiären säger Polisen i Kalmar att vi inte kan spela på två scener samtidigt för då räknar de ihop de olika scenerna. Vi kan alltså inte ha 50 personer i Villa Villekulla och 50 i Katthult, trots att det är 600 meter däremellan, sa han den 26 juni. 

Hela den intervjun med Johansson kan du läsa här. 

Alla våra artiklar om ALV hittar du här. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt