Annons:

Det kommer bli rivning på Bastugatan i Virserum. Foto: Genrebild

RIVNING I VIRSERUM BLIR VERKLIGHET – 60-TAL LÄGENHETER FÖRSVINNER

Frågan har varit omdebatterad och infekterad. Nu meddelar kommunstyrelsens arbetsutskott att ett 60-tal lägenheter i Virserum ska rivas.
– Även om 60 lägenheter rivs finns det många lediga kvar, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Frågan om rivning av hyreshusen på Bastugatan i Virserum har debatterats flitigt under våren och sommaren. Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott fattat ett beslut. 

KSAU:s förslag är att det som heter Väduren 4 – och är den stora, bruna tegelbyggnaden med ett 60-tal lägenheter – ska rivas. Det föreslår man kommunfullmäktige att ta beslut om senare i höst.

En orsak är att det redan står många tomma hyreslägenheter i Virserum.

– I sammanhanget är det så att vi har cirka 270 lägenheter i Hultsfred Bostäders regi i Virserum. Det är cirka 100 av dessa som är lediga och det är väldigt mycket. Även om man river 60 är det fortsatt många lediga, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Tittar på annan lösning

När det gäller Väduren 5 hoppas man dock på en annan lösning. Två våningar revs redan på 90-talet och numera finns en enplansbyggnad och en källarbyggnad kvar. 

– Det har varit vårdboende tidgare och under sommaren har det varit många studiebesök och man har också tagit in många synpunkter från personer som bor i området. Vi har även tittat på kalkyler och annat.

Hultsfred Bostäder har föreslagit rivning även av Väduren 5. 

– Vi ber Hultsfreds Bostäder att se över om det är ekonomiskt möjligt att bygga om det till lägenheter. Det skulle kunna bli tre till fyra lägenheter kanske. Vi vill att man ska se över om det är ekonomiskt möjligt och i sådana fall satsa pengar renovera det till attraktiva marklägenheter.

"Kan ske i annans regi"

Tomas Söreling (S), oppositionsråd i kommunen, säger att bostadsbolaget också kan undersöka om någon är intresserad av att överta projektet.

– Vi ber dem undersöka ombyggnad eller renovering i egen eller annan regi. Det överlåter vi till styrelsen för Hultsfred Bostäder, men det behöver inte vara i deras regi, säger Söreling och fortsätter:

– Det är ett vackert område och vi ser med tillförsikt fram emot att undersöka om man kan göra fina och attraktiva lägenheter där. Att försöka behålla något känns väldigt bra. 

Vad det blir av den tomma ytan som uppstår där det stora lägenhetshuset rivs är oklart.

– Det är inget planerat så här långt, men det skulle kunna bli odlings- eller kolonilotter, säger Rosander.

– Vi är öppna för idéer och förslag. Det här skapar möjligheter till ett attraktivt område att röra sig i, säger Söreling.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt