Gudrun Brunegård och Anders Andersson, KD, bjöd in till pressträff om regionens järnvägsbanor. Foto: Johanna Karlsson
Järnvägsfrågan är stor för Kristdemokraterna i länet och har debatterats flitigt sedan Trafikverket tidigare i år meddelade att Stångådalsbanan och Tjustbanan inte längre ska klassas som riksintresse. Kristdemokraterna befarar att den nya klassificeringen är en början på nedmontering av de mindre järnvägsbanorna.
Tågresa till Kisa och Stångådalsbanans vänner
Under tisdagen bjöd partiet in till pressträff med Gudrun Brunegård, riksdagsledamot för KD, och Anders Andersson, oppositionsregionråd och vice ordförande i kollektivtrafiknämnden i länet.
Under tisdagen genomförde Brunegård och Andersson en sedan länge planerad resa från Vimmerby till Kisa för att där träffa representanter från föreningen Stångådalsbanans vänner. Tanken var att resan skulle göras med tåg, men talande nog fick resan göras med ersättningsbuss till följd av brist på tågvagnar.
Livsnerv i länet
– Vi trycker på behovet av satsningar på Stångådalsbanan. Den är verkligen en livsnerv i Kalmar län och det behöver vara tryggt och säkert att åka med tåg. Tryggt är det, men inte alltid säkert när man inte vet om man kommer fram i tid eller ej, säger Gudrun och menar att både statliga och regionala satsningar på att renovera banvallen behövs framöver.
Anders Andersson berättar att han själv pendlat med tåg sedan nittiotalet och menar att engagemanget för järnvägsnätet delvis är sprunget ur hans egna erfarenhet.
– Det kommer ur eget engagemang och erfarenheter, och inte minst ur samtal med människor om hur viktig den här pulsådern är för regionen. Nu krävs det kvitto från regeringens sida, att de kommuner som satsat egna pengar på att upprusta infrastrukturen får valuta för sina pengar, säger Anders Andersson.
6 miljarder extra till regionerna
Kristdemokraterna vill stärka de regionala trafikpotterna med ytterligare 6 miljarder kronor för att regionerna ska kunna fortsätta att utveckla bland annat de mindre järnvägsbanorna.
– Vi accepterar att det satsas på höghastighetsbanor, men det får inte inkräkta på befintligt järnvägsnät, avslutar Gudrun Brunegård.