Annons:

  • Hallengrens (S) uppmaning till Moderaterna – ”Sälj inte våra sjukhus!”

    Lena Hallengren (S) menar att marknadskrafterna har börjat spela roll i vården och att det sker en sönderprivatisering. Foto: Sara Åstrand

  • Hallengrens (S) uppmaning till Moderaterna – ”Sälj inte våra sjukhus!”

    Medverkande på presskonferensen var Mattias Adolfsson, Peter Wretlund, Angelica Katsanidou, Lena Hallengren och Dan Nilsson (alla S). Foto: Sara Åstrand

Hallengrens (S) uppmaning till Moderaterna – ”Sälj inte våra sjukhus!”

Det finns en skräck hos Socialdemokraterna att Västerviks sjukhus, flera gånger utnämnd till Sveriges bästa sjukhus, kommer säljas ut av de borgerliga partierna. Tillsammans med socialministern var representanter från Socialdemokraterna i Region Kalmar på besök vid Västerviks sjukhus för att diskutera frågan. 

Annons:

Socialdemokraterna kallade till en presskonferens vid Västerviks sjukhus angående vad man anser är ett osäkert läge kring att högern vill privatisera sjukvården. Det genomgående uttalandet löd ”Sälj inte våra sjukhus”. 

Närvarande var socialministern Lena Hallengren (S). Med sig hade hon Angelica Katsanidou, regionstyrelsens ordförande, Peter Wretlund, regionråd, Mattias Adolfsson, regionråd och Dan Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Västervik. 

– Vi står vid ett fantastiskt sjukhus. Det är välfärden som gör att Sverige är ett starkt land, och i många avseenden ett jämlikt land jämfört med många andra länder, säger Lena Hallengren. 

Rädda för privatiseringar av vården

Från ett nationellt perspektiv menar Lena Hallengren att marknadskrafterna har spelat en stor roll och att det sker en sönderprivatisering. Hon inleder med att berätta om att de fyra största skolkoncernerna i Sverige gått med 1,3 miljarder i vinst, endast under det senaste året. 

Det leder till en diskriminering av eleverna, och samma utveckling kan riskera att hända även inom sjukvården och då resultera i att vården inte längre är jämlik. 

– Vissa privata vårdbolag låter redan idag vissa patienter, som har tecknat en privat sjukvårdsförsäkring, gå före de patienter som kanske har större behov, men vars vård endast betalas genom skattsedeln.  

Idag är andra länder intresserade av att köpa in sig i den svenska vården. 

– Det finns säkerhetsrisker med detta, som vi har låtit Försvarets forskningsinstitut titta över vilka risker som kan komma när främmande makt äger och har kontroll över vården, säger Lena Hallengren.  

Vilka är säkerhetsriskerna?

– När vi inte längre har vården i svensk och statlig kontroll kan inte vi vara säkra på vad som händer med alla uppgifter i vården, som patientdata. Det finns en risk att utländska stater kan få tillgång till både data, men också veta hur vår beredskap och kapacitet ser ut i olika angrepp. Vi vill inte att de ska veta exakt hur vi är rustade och vilka som är våra svagheter och styrkor.  

Kräver svar från Moderaterna

Socialdemokraternar menar att Moderaterna på nationell nivå sagt att de ska verka för att fler sjukhus ska säljas ut. 

– Under det här riksdagsåret har de motionerat om att fler akutsjukhus ska säljas ut. Väljarna måste få ett svar av Ulf Kristersson och Moderaterna. Vilka sjukhus ska då Ulf Kristersson sälja ut? Är det Västerviks sjukhus eller är det Oskarshamns sjukhus? 

– När man har svarat på vilka de är man tänker sätta på sin utförsäljningslista, vem ska få köpa då? Är det riskkapitalister? Är det odemokratiska stater? Det är många frågor och det häpnadsväckande att Ulf Kristersson inte vill svara eller krävs på svar, menar Lena Hallengren.  

”Jag har en fråga till Malin Sjölander”

Socialdemokraterna vill lagstifta om att ingen vill ska kunna köpa sig före vård genom en privat sjukvårdsförsäkring. De vill också införa offentlighetsprincipen på både friskolor och privata sjukvårdsbolag, samt införa en lag om att säkra att akutsjukhusen inte kan säljas. 

– I en tid där vi står inför tuffa utmaningar inom hälso- och sjukvården kommer vi behöva varenda peng in i systemet. Att då som Moderaterna vilja prioritera vinster i börsbolag istället för att det ska gå till våra medarbetare blir det för mig obegripligt, säger Angelica Katsanidou.

– Jag har en fråga till Malin Sjölander och Moderaterna i Västervik. Kan man garantera, vid en valvinst, att säga till våra väljare och invånare att man inte kommer sälja ut Regionens sjukhus? 

S vill satsa mer på vården

Socialdemokraterna vill stärka sjukvården genom att personalen ska få bättre villkor och korta vårdköerna. På Västerviks sjukhus har det gjorts miljardinvesteringar för att bättra lokalerna och bygga ett nytt psykiatrihus. Socialdemokraterna i Region Kalmar går till val med att satsa minst 100 miljoner kronor på medarbetarna inom vården under följande mandatperiod. 

– Kvalitén finns redan här, så stå och skylla på att den kan bli bättre med en privat aktör där man fokuserar på vinster istället för vård, det köper inte jag, säger Dan Nilsson, som berättar om de investeringar som under de senaste åren gjorts i Västerviks kommun. 

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt