Annons:

Sju av tio röstade i skolvalet – det här partiet blev störst

Ludvig Johansson i 9D jobbade som röstmottagare vid skolvalet på Albäcksskolan. Foto: Privat

Sju av tio röstade i skolvalet – det här partiet blev störst

När eleverna på Albäcksskolan gick till val fick Kristdemokraterna flest antal röster, före Sverigedemokraterna.
– Under skolvalet var det mycket diskussioner och intressanta samtal mellan eleverna på skolans torg kring hur man ska rösta och varför, men också mellan elever och personal, berättar rektor Anna Källåker.

Annons:

Allt hade gjorts så likt det ”riktiga” valet det går när högstadieeleverna fick chansen att rösta med två dagar kvar till den egentliga valdagen. Allt ifrån att tolv elever i årskurs nio gått en intensivkurs i att jobba som röstmottagare till att det fanns två olika vallokaler, dit alla skolans elever var välkomna att rösta.

Valdeltagandet blev 68 procent.

– Syftet med detta val är att få det så likt det ”riktiga” valet som möjligt. Skolan ska spegla samhället i den mån det går och när eleverna känner att det de gör är på riktigt och att det är så här demokrati fungerar rent praktiskt, så blir de också engagerade, säger SO-läraren Peter Nordin.

Under helgen låstes valurnorna in och rösträkningen ägde rum på måndagen för att resultatet inte ska presenteras innan valdagen.

– Valdeltagande och valresultat i skolvalet kommer sedan att kunna jämföras med kommun, region och riksdagsvalet, berättar Anna Källåker.

Fakta

Valresultat på Albäcksskolan:

KD 22,3 procent av rösterna

SD 20

S 17

M 16

V 10,6 

C 5,9

L 2,4

MP 2

Övrigt 4

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt