Annons:

Inget besked om stängda enheten – tjänsterna inte utlagda

Den palliativa enheten på Västerviks sjukhus är stängd sedan en bit tillbaka. Foto: Bildbyrån

Inget besked om stängda enheten – tjänsterna inte utlagda

Tidigare i år stängdes den palliativa enheten på Västerviks sjukhus på grund av bristen på sjuksköterskor. Frågan var uppe på regionstyrelsen i veckan – men något besked finns inte. På Region Kalmars hemsida kan man inte heller hitta någon information om att man söker sjuksköterskor till den palliativa enheten.

Annons:

En akut brist på sjuksköterskor efter sommaren gjorde att sjukhusledningen i Västervik valde att stänga den palliativa enheten. Vården för människor i livets slutskede har istället lagts ut på andra avdelningar. Beskedet efter regionstyrelsens sammanträde i veckan var att avdelningen ska öppnas igen så fort som möjligt.

Vad det betyder kan inte ordföranden Angelica Katsanidou svara på.

– Det här är ytterst en verksamhetsfråga. Det handlar om hur snabbt man kan rekrytera medarbetare. Någon speciell tidsangivelse finns inte, då hade det framkommit. Det finns ingen politisk oenighet kring om det ska öppnas eller inte.

Hur ser du på att man behövde stänga enheten?

– I rådande situation och med en generell brist inom de flesta yrkeskategorierna är det inte så konstigt. Västerviks sjukhus har lagat utifrån bästa möjligt situation och man får palliativ vård på andra enheter.

Hur påverkar det patienterna?

– Palliativ vård är mycket kopplat till anhöriga. Den typen av uppdrag blir inte på samma sätt när det är utspritt, även om det finns läkare och undersköterskor kopplade till det.

Vad kunde ni gjort från politiskt håll?

– Det är svårt att säga, det är lätt när man sitter i efterhand. Den här situationen är inte unik och vi har en demografisk utmaning, flera ska försörjas av färre. Vi måste jobba med flera delar och hitta nya arbetssätt för att rekrytera överlag. Jag vet att frågan är prioriterad av Västerviks sjukhus och man arbetar hårt för att lösa situationen.

 Inga jobb upplagda

När vår tidning ska undersöka hur många tjänster Region Kalmar söker till den palliativa enheten hittar vi noll på regionens egen hemsida.

Vad beror det på?

– Det vet jag inte.

Om ni söker personal borde det väl finnas där?

– Jag vet faktiskt inte hur man rekryterar. Det kan vara flera jobb som ligger på andra sidor och man kan rekrytera på olika sätt.

Men den egna hemsidan styr ni ju själva över?

– I så fall är det bättre att du tar det med kommunikationsdirektören.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt