Annons:

  • Besökte stängda röntgenavdelningen:

    Jimmy Loord (KD), Carl Dahlin (M), Chatrin Pålsson Ahlgren (KD) och Åsa Ottosson (M) besökte hälsocentralen i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

  • Besökte stängda röntgenavdelningen:

    Jimmy Loord (KD) menar att man fått till sig att det i själva verket inte är personalbrist.

Besökte stängda röntgenavdelningen: "Tydligt tecken på att slakta välfärden"

– Det här är ett tydligt tecken på hur man slaktar välfärden.
Det säger Carl Dahlin (M), som tillsammans med Jimmy Loord (KD), Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) och Åsa Ottosson (M) besökte den stängda röntgenmottagningen på Vimmerby hälsocentral.

Annons:

I slutet av november stängde röntgenmottagningen i Vimmerby. Tillfälligt, menar både regionmajoriteten och radiologiska kliniken i Västervik. Oppositionen – och en del andra – räds för att det kommer bli permanent. 

– Jag ser det här som en tillfällig åtgärd vi tvingats till på grund av bemanningssituationen. Det är fullt fokus nu på att rekrytera personal, har verksamhetschefen Per Malcherek tidigare sagt. 

Men oppositionen litar inte på detta. Nyligen besökte Jimmy Loord (KD), Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), Åsa Ottosson (M) och Carl Dahlin (M) hälsocentralen i Vimmerby. 

De möttes, som väntat förstås, av en stängd dörr till röntgenmottagningen.

– Det är ingen hemlighet varför vi är här och det är för att röntgen är stängd. Vi var bekmyrade inför stängningen och försökte pressa majoriteten. Har man uttömt alla möjligheter till att hålla röntgen öppen? Man hänvisar till att det är svårrekryterat och personalbrist. För några veckor sedan ställde vi en skriftlig fråga till majoriteten, där vi ville utkräva svar. Man säger att det är en tillfällig stängning, men vi är bekymrade för att den kan permanentas. Det är en oroskänsla vi har haft hela tiden. Vi har sett det på slutet med bedömningsbil och palliativa enheten i Västervik. Vi är ganska övertygade om att man inte uttömt alla möjligheter, säger Jimmy Loord och fortsätter:

– Vi har fått samtal från medarbetare som erbjudit sig att arbeta här, men blivit nekade. Då blir man bekymrad. Vad är själva agendan? Den officiella versionen är personalbrist, men i verkligheten säger man nej till personer som vill arbeta. Under flera år har vi arbetat med konceptet nära vård och att smygstänga här, och om det sedan permanentas, är väldigt långt från vad vi menar med nära vård. Det är en bra och uppdaterad utrustning här och röntgen har funnits i Vimmerby i ett halvt sekel. Röntgen i Vimmerby är viktig för otroligt många länsinvånare och vi fortsätter kampen.

"Slaktar välfärden"

Carl Dahlin säger sig önska mer ödmjukhet gentemot invånarna i Vimmerby och Hultsfred.

– Det finns folk som säger att man kan tänka sig att jobba här, både permanent och tills man hittar permanent bemanning. Det är nonchalant att inte svara på när man tänker öppna igen, vilket kanske är den frågan som flest människor här efterfrågar. Det här är ett tydligt tecken på att slakta välfärden och vi såg samma tendenser förra mandatperioden. Då var det IVA-avdelningen i Oskarshamn och den palliativa avdelningen på Västerviks sjukhus, säger han.

Åsa Ottosson (M) oroar sig över att röntgen kommer förbli stängd.

– Det är den viktigaste frågan nu. Röntgen i Vimmerby har haft en god tillströmning av patienter och det här innebär en överbelastning för personalen i Västervik. Vad blir kontentan av det? Här har regionen ett stort ansvar som arbetsgivare, säger hon.

20-25 undersökningar per dag

Chatrin Pålsson Ahlgren (KD) ifrågasätter varför man åtminstone inte kan hålla öppet två till tre dagar i veckan.

– Att centralisera ännu mer var inte vad Centerpartiet gick ut med i valrörelsen. För mig är det här obegripligt och det är lätt att ta argumentet att det inte finns personal. Varför kan man inte köra kortvecka och ha öppet två eller tre dagar? Allt detta är inte utrett och det är jag mest förvånad över. Om sedan folk blir nekade att jobba här – då är det nästan kriminellt, säger hon.

Röntgenavdelningen i Vimmerby har haft mellan 20 och 25 röntgenundersökningar per dag. 

– Personalen här har presenterat en lösning för att hålla öppet två till tre dagar i veckan. Det säger man nej till från radiologiska kliniken. Det är frustrerande, säger Jimmy Loord.

Vad vi har fått till oss är att man vill hitta långsiktiga lösningar och inte tillfälliga?

– Att inte ha öppet alls är en sämre tillfällig lösning.

Vill sätta press

Carl Dahlin vill även sätta press på Vimmerbys tillträdande kommunstyrelseordförande, Helen Nilsson.

– Både kommunen här och regionen styrs av S, C och V. Helen Nilsson skrev i ert kommentarsfält att hon skulle försöka påverka. Var vänlig gör något, säger jag då. Varför händer ingenting?

I mars har man tidigare meddelat att en utvärdering ska ske. 

– Jag tror inte vi behöver vänta tills dess. Majoriteten har redan visat att man inte vill ha öppet här. Det är lätt att stänga, men svårare att öppna.

Hur ska man kunna rekrytera hit, när inte ens hälften av tjänsterna i Västervik är bemannade?

– Säger man nej till folk här, så är det klart att det är svårt att rekrytera. Varför är det så? Det skapar en misstro om personalen har en bra idé som helt negligeras. Det gör att det blir politikerförakt och dålig arbetsmiljö, men det är mycket enklare att sitta i regionhusets trygga mötesrum, än att stå utanför en stängd röntgenavdelning i Vimmerby i tiogradig kyla.

Tror ni att patienter kommer gå in genom den här dörren igen?

– Vi både hoppas och tror det, men vi är rädda att det inte blir så.

HÄR kan du läsa hur majoritetens Karin Helmersson (C) ser på kritiken. Vår tidning har sökt Per Malcherek för att låta honom kommentera kritiken, men han har inte gått att nå i slutet av den här veckan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt