Annons:

Majoriteten besökte flera verksamheter – fick frågor om röntgen:

Emmy Ahlstedt (C), Karin Helmersson (C), Angelica Katsanidou (S), Malin Anell (S) och Mattias Adolfsson besökte bland annat Astrid Lindgrens Värld på tisdagen. Foto: Simon Henriksson

Majoriteten besökte flera verksamheter – fick frågor om röntgen: "Pågår samtal"

Röntgenavdelningen på Vimmerby hälsocentral är fortfarande stängd. Men det finns förhoppningar om en lösning.
– Det pågår samtal i den riktningen, säger regionrådet Mattias Adolfsson (S).

Annons:

Under tisdagen var regionmajoriteten på olika verksamhetsbesök i Vimmerby och Hultsfred. Turnén inleddes på Vimmerby hälsocentral, fortsatte på Astrid Lindgrens Värld och avslutades på Kvinnojouren i Hultsfred.

Vår tidning var inbjuden till intervju efter besöket på ALV strax efter att raggmunkslunchen sjunkit in.

– Vi från den politiska ledningen i regionen gör en liten turné varje år och besöker olika verksamheter. Det handlar om hälsocentraler, sjukhus och kulturinstitutioner. Men vi besöker också företag som har stor betydelse för vårt län, säger Angelica Katsanidou (S). 

Astrid Lindgrens Värld, som just denna dag lämnat in en stämningsansökan mot staten på drygt 50 miljoner, är oerhört värdefullt för regionen, menar Angelica Katsanidou.

– "Jocke" (Joacim Johansson) lyfter precis som vi gör vikten av infrastruktur och då inte minst Stångådalsbanan. Den är väldigt viktig för den här delen av landet och för vår region. Det är bra att även representanter från näringslivet ser värdet i infrastruktursatsningar, säger Katsanidou.

"Vet att det spelar roll"

Något som kan stärka regionens argumentation i möten med Trafikverket, menar Karin Helmersson. 

– Det är värdefullt att få det bekräftat, att infrastrukturen är viktig för Astrid Lindgrens Värld för att fortsatt kunna växa, säger centerpartisten.

Vad kan det spela för roll i det arbetet?

– Det spelar roll och det vet vi. När man träffar företrädare på statlig nivå så säger man att just det företagen pekar på väger väldigt tungt. Det är viktigt för oss och besöksnäringen är ett viktigt ben för hela länet. Vi kan stoltsera med att vara det fjärde största besökslänet i landet sommartid och om vi ska ta in på trean, så är det viktigt att jobba vidare med besöksnäringen.

"Slogs av öppenheten"

Dagens första besök var på hälsocentralen i Vimmerby. 

– Det är den största hälsocentralen vi har i regionen med drygt 15 500 listade patienter. Det är en stor, bred och imponerande verksamhet. Vi pratade om utmaningar också och kompetens är på allas tunga just nu, säger Angelica Katsanidou.

Emmy Ahlstedt (C) är regionråd med ansvar för omställningen till nära vård.

– Det var imponerande att se hur man jobbar här i Vimmerby och jag slogs av öppenheten man hade för andra verksamheter. Personalen uppmanas att hospitera, bland annat på sjukhusen, för att ta del av hur man jobbar där. Det är viktigt. Inom en tioårsperiod har antalet 80-plussare fördubblats och då har vi också allt färre som kan jobba i sjukvården. Av 15 500 listade är det cirka 400 till 500 som tar 50 procent av resurserna. Det är också något det jobbas med, säger hon.

"Inser problematiken"

Just den stängda röntgenavdelningen på Vimmerby hälsocentral har hamnat mycket i blickfånget sedan i höstas. Regionmajoriteten betonar att man vill att den ska vara öppen.

– Politiskt har vi varit väldigt tydliga med att vi inte ska lägga ned röntgenverksamheten permanent. Man har haft svårt att rekrytera och det gäller även i Västervik. Vi gör vad vi kan för att utöka utbildningsmöjligheterna och har samtal med Linnéuniversitet om en ny utbildning för röntgensjuksköterskor. Vi behöver också bli bättre på att fånga upp och rekrytera personal.

Det har funnits – och finns fortfarande – förslag från pensionerad personal att gå in och jobba. 

– Sådana lösningar är oerhört viktiga. Tio procent av våra medarbetare i dag är pensionärer och vi förutsätter att man fångar upp det och nyttjar personal som vill komma och tillbaka jobba. Vi hoppas att man gör det i det här fallet också. Det pågår samtal i den riktningen och det handlar om att hitta alla möjliga vägar för att lösa det framåt, säger Mattias Adolfsson (S).

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har oroat sig för en permanent stängning. Det ser regionmajoriteten som ett politiskt spel.

– Oppositionen vill inte det – och det vill inte vi heller. Vi inser problematiken och inser att det inte går att trolla när det saknas personal, men det måste jobbas fram en lösning. Men man ska inte oroa medborgarna och skrämma någon. Så jag står för att det är ett politiskt spel, säger Karin Helmersson (C).

"Vill inte stänga"

Mattias Adolfsson vill också vara noga med att betona att ingen går miste om röntgenundersökningar i dag.

– Alla som har behov av röntgen får det även nu, det är bara det att man inte får det i Vimmerby under den här perioden. Det är viktigt att ha med sig den delen.

Verksamhetschefen har flera gånger påtalat att det finns många lediga tjänster i Västervik också. Är det risk för en dragkamp där?

– Nej, man måste skilja på akutuppdrag, vilket man har i Västervik, och det här. Jag förstår att det blir svårt att prioritera Vimmerby i det här fallet, när man måste ha dygnet runt-öppet i Västervik. Vi vill inte stänga. Hade vi velat det hade vi varit modiga och sagt det och inte låtsats som något annat. Det här är politiskt spel från oppositionen, där man riskerar att skrämma medborgare i onödan, säger Angelica Katsanidou.

Något besked om när röntgen i Vimmerby kan öppna igen, kunde man dock inte ge under intervjun.

– Jag önskar att jag kunde det, men det kan jag inte. Det pågår dialoger i den riktningen i alla fall.

Besökte kvinnojourer

Efter Astrid Lindgrens Värld åkte regionmajoritetens företrädare till Hultsfred för att träffa kvinnojouren. Nyligen blev det klart att Kalmar kvinnojour, kvinnojouren Vändela i Västervik och kvinnojouren i Hultsfred och Vimmerby får dela på drygt 1,2 miljoner kronor för att jobba förebyggande för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och barn.

– Det ska bli intressant att höra mer om deras arbete. Nu får man ett rejält tillskott för fler förebyggande insatser. Den här överenskommelsen som har tecknats gör att pengarna följer med över tre år och därefter får man utvärdera det här, säger Malin Anell (S). 

Under pandemin såg att man att mäns våld mot kvinnor ökade. 

– Därför ska det bli intressant att höra vad de säger och vad de möter dagligen. 

Att jobba med sunda relationer bland unga är en viktig del i det här, säger Emmy Ahlstedt.

– Varje ung person ska känna att man är värd en sund relation och det är ett led i det förebyggande arbetet. Tidigare har man inte haft något fast stöd. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt