Annons:

Hallengren besökte Hultsfred för att få en bredare bild i svårt läge

Lena Hallengren (tvåa från vänster, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, besökte Hultsfred i måndags. Här står hon på Tors Plan tillsammans med Jonny Bengtsson, Alexandra Svensson och Lena Persson. Foto: Ossian Mathiasson

Hallengren besökte Hultsfred för att få en bredare bild i svårt läge

Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, var tidigare i veckan på besök i Hultsfreds kommun. 
– Vi ska alla ta med oss erfarenheter och bilder från olika delar av landet in i riksdagen, säger Lena Hallengren. 

Annons:

Lena Hallengren, tidigare socialminister och numera gruppledare för Socialdemokraterna, hade en späckad måndagseftermiddag med flera inplanerade besök i Hultsfreds kommun. 

– Till följd av det tuffa ekonomiska läget försöker jag göra mycket resor i länet. Hultsfred är inget undantag och det beror på att vi inte har en regering som hjälper till. Vi la så sent som förra veckan vår budgetmotion och det är vårt svar på regeringens budgetproposition där vi visar att man kan göra andra prioriteringar. Vi ska inte spä på någon inflation som de hela tiden lutar sig mot. Vi kan göra andra prioriteringar genom att höja en del skatter och låta de som tjänar mest betala mer. Vi kan avsätta mer pengar till välfärden och det känns ganska uppenbart att vi behöver göra det. Jag själv besöker olika kommuner för att få en bredare bild, säger Lena Hallengren. 

Nöjd med äldreomsorgslyftet

Hallengrens första verksamhetsbesök var på Kommunal då hon fick möjlighet att prata med skyddsombud och huvudskyddsombud från de olika verksamheterna som finns under Kommunals avtalsområde. 

– Det blev ganska mycket diskussioner om besparingar och huruvida man lyckas täcka upp sina underskott. Det tillfördes stora resurser till både kommuner och regioner under pandemin och det gjorde att man kunde bygga upp ett kapital. Det är det den nuvarande regeringen tycker att kommuner och regioner ska bränna och jag tycker att det vore rimligt om man försöker möta de utmaningar och den finansiering som krävs i kommuner och regioner så man inte ska tömma ladorna fullständigt, säger Hallengren. 

Det blev därefter en tripp till Vetlandavägens äldreboende i Målilla för att få en rundvandring och information om verksamheten. 

– Äldreboendet var fint och nyrenoverat och delvis nyrenoverat och delvis nybyggt. Behållningen var ändå ett par deltagare i äldreomsorgslyftet som vi träffade i Målilla, säger Hallengren och fortsätter: 

– Äldreomsorgslyftet är en satsning som har funnits i tre år och tillkom under pandemin när vi såg att vi måste få fler undersköterskor. Äldreomsorgen är ett viktigt och svårt yrke. Om vi inte ska plocka någon från gatan så måste vi se till att de utbildar sig och får möjligheten till utbildning. Det finns fler än vad man tror som jobbar i äldreomsorgen utan utbildning och här får man möjlighet att utbilda sig på betald arbetstid. Vi i den förra regeringen gick in med många miljarder för att betala lönen under utbildningstiden. Jag var socialminister när vi bestämde detta. Jag som företrädare för regeringen hade möten med Kommunal och SKR på central nivå för att se till att det blev verklighet. 

Här i Hultsfreds kommun är det 14 personer som går äldreomsorgslyftet, en utbildning som pågår i totalt fem terminer. 

– De började för ett och ett halvt år sedan och ska gå två terminer till för att sedan ta examen till sommaren, säger Jonny Bengtsson (S). 

 "Osynlig del av arbetsmarknaden"

Hallengren ser kompetensförsörjningen som ett problem och det var ett medskick som hon fick med sig från besöket på äldreboendet. 

– Det är för få som väljer att utbilda sig på vård- och omsorgsprogrammet. Om man är 15 år tänker man kanske inte att man ska jobba i äldreomsorgen som är en ganska osynlig del av arbetsmarknaden för den som inte är där. Vad händer egentligen på ett äldreboende och vad gör man? Det måste man jobba med på olika sätt för att få ungdomar att vilja gå vård och omsorg. Man måste också se till att möjligheten finns för att ställa om som 30-åring eller senare i livet. Jag tror att det är helt nödvändigt, för vi kommer aldrig tillgodose behovet genom att övertyga ungdomar. Det är bra om man kan fylla en klass varje år, men det kommer inte räcka utan man behöver få chansen som vuxen. 

Lena Hallengren besökte även Additivt Teknikcenter och deltog på partiets medlemsmöte på måndagskvällen. 

– Jag är i riksdagen varje vecka och vi ska alla ta med oss erfarenheter och bilder från olika delar av landet in i riksdagen. För oss socialdemokrater handlar det väldigt mycket om välfärden och välfärdens finansiering, men även sjukvård, äldreomsorg och skola. En fråga vi ofta ställer oss är hur det tuffa ekonomiska läget kommer påverka Sverige.

Jonny Bengtsson uppskattade Lena Hallengrens besök i Hultsfreds kommun. 

– Vi är tacksamma för att Lena kommer hit och att vi får möjlighet att diskutera diverse olika frågor och samtidigt visa henne vad Hultsfreds kommun har att erbjuda i många olika frågor. Vi vill få ut så mycket som möjligt av hennes besök och vill ge henne så mycket som möjligt. Det är viktigt för Lena och för oss. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt