Annons:

Rälg (S) om valet:

Tommy Rälg och Ove Klingstedt är mycket nöjda med valet av Alexandra Svensson. Foto: Simon Henriksson

Rälg (S) om valet: "Har rörelsen bakom sig"

Under onsdagskvällens medlemsmöte valdes enhälligt Alexandra Svensson till att efterträda Tomas Söreling för Socialdemokraterna. Tommy Rälg, sammankallande i valberedningen, är mycket nöjd.
– Det här blir en nytändning för oss i partiet, säger han.

Annons:

Tommy Rälg hade gärna sett att Tomas Söreling varit kvar en tid som oppositionsråd och främste företrädare för partiet i Hultsfreds kommun.

– Vi är inte jätteglada så här med en gång, men jag har förståelse för hans beslut, sa Tommy Rälg, ordförande för Socialdemokraterna i Hultsfreds kommun, när nyheten blev känd.

Efter Sörelings besked har ett intensivt arbete pågått för att ta fram ett nytt namn. Vid medlemsmötet på Skeppet i Målilla under onsdagskvällen valdes enhälligt Alexandra Svensson. 

– Det här blir en nytändning för oss i partiet. Vi är lite åldersstigna om man säger så och det här blir en rejäl föryngring. Vi behöver en föryngring i såväl fullmäktige som i partiet överlag och nu tar vi första steget. Det är jätteroligt att Alexandra har tackat ja, säger Tommy Rälg, som varit sammankallande i valberedningen.

Var Alexandra förstavalet?

– Jajamänsan. Vi har diskuterat mycket, men några andra namn vi diskuterade ställde inte upp när vi pratade med dem. Det var full enighet på medlemsmötet. Alexandra har rörelsen bakom sig och kommer från Kommunals värld. Vi tror att det blir jättebra.

Hårdare oppositionspolitik?

Målet på sikt är att hon ska bli kommunalråd efter valet 2026. 

– Vi behöver den här föryngringen och även om hon inte sitter i fullmäktige, så kommer hon sitta i kommunstyrelsens arbetsutskott där förslagen bereds och hon kommer få yttra sig i fullmäktige, men inte rösta. Hon kommer kunna begära ordet. Det här hände ju en gång tidigare när Magnus Hultman (M) blev ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Att Alexandra Svensson är ung nämner både Tommy Rälg och partikamraten Ove Klingstedt flera gånger under pressträffen. 

– Det kan bli ett annat driv. Jag säger inte att Söreling var gammal eller trött, men Alexandra kommer in med något nytt och har ett annat kontaktnät. Åldern och hennes fackliga engagemang kan gynna partiet framöver. Det kan göra att fler yngre människor får upp ögonen för politiken, säger Ove Klingstedt.

– Det kan också bli en del fokus på andra frågor och nytänk, säger Tommy Rälg utan att kunna specifiera vad det kan handla om.

Om det är läge, nu vid ett toppnamnsskifte, att överge Hultsfredsandan är för tidigt att säga. 

– Ofta kommer förslagen från oss och majoriteten tar poäng för det. Det har vi lidit för när C och KD svalt våra förslag ofta. Nu har vi förlorat i två val och nästa val är målsättningen att vi ska vara största parti. Vi satsar högt och ska ta fler mandat.

Kommer det bli hårdare oppositionspolitik framöver?

– Allmänt ska vi driva en hårdare politik och det ska synas och tydliggöras mer vilka förslag som kommer från oss.

Väljs i december

Socialdemokraterna presenterade ingen egen budget inför beslutet tidigare i veckan. 

– När det gäller budgeten finns inga större skillnader, men vi tycker att regeringspartierna borde skickat till oss mer pengar. Det är den stora skillnaden, men vi får ingen draghjälp utifrån. Istället drog man åt svångremmen. 

Vilka man kan tänka sig att samarbeta med om man vinner valet 2026 är för tidigt att säga.

– Det är en hypotetisk fråga, men på senare år har vi haft mycket med Centerpartiet. Vi gjorde den här 500-miljonerssatsningen på äldreboendena tillsammans och det var en lyckad satsning. Det beror på valresultatet och valrörelsen börjar i dag för Alexandra, säger Tommy Rälg.

Formellt väljs Alexandra Svensson till de olika uppdragen, där posten som oppositionsråd förstås är tyngst, vid fullmäktiges sammanträde i december. Att det ska bli några problem att få henne vald kan man inte se. 

– Det vore mycket förvånande, säger Ove Klingstedt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt