Annons:

M och KD går direkt till länsstyrelsen – vill få med kärnkraften

Carl-Wiktor Svensson och Jimmy Loord, båda KD, har skrivit under brevet med de tre moderaterna Pär-Gustav Johansson, Malin Sjölander och Carl Dahlin. Foto: Pressbild

M och KD går direkt till länsstyrelsen – vill få med kärnkraften

M och KD i regionen är inte direkt nöjda med majoritetens hantering av klimat- och energistrategin. Nu går man direkt till länsstyrelsen – för att få med kärnkraften. 

Annons:

I ett yttrande har Region Kalmar län lämnat förslag på ändringar i länsstyrelsens klimat- och energistrategi. I regionstyrelsen röstade majoriteten nej till att inkludera ändringsförslag från Moderaterna och Kristdemokraterna om att kärnkraftens betydelse för den gröna omställningen behöver lyftas i strategin. 

Därför väljer M och KD nu att lämna sina synpunkter direkt till länsstyrelsen.

– Sverige har med den nya regeringen fått en ny energipolitik som omfattar alla fossilfria energikällor inklusive kärnkraften och det har slutits internationella överenskommelser om utökad produktion av kärnkraftsel för att världen ska klara av den gröna omställningen. Trots detta fortsätter den rödgröna regionmajoriteten sin gerillakamp mot kärnkraften i länet. Vi har inget annat val än att vända oss direkt till länsstyrelsen med våra synpunkter om hur deras klimat- och energistrategi kan bli ett bättre verktyg i länets gemensamma klimatarbete, säger Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden och oppositionsråd.

"Uppenbart kärnkraftsfientlig"

Carl-Wiktor Svensson (KD) kallar den rödgröna majoriteten för "uppenbart kärnkraftsfientlig".

– Vi hoppas att länsstyrelsen är mer lyhörd för våra åsikter. Om Kalmar län och Sverige ska klara av den gröna omställningen så måste vi inkludera alla fossilfria och klimatsmarta energikällor och inte utesluta vissa, som till exempel kärnkraften, enbart av ideologiska skäl som regionmajoriteten gör, säger Carl-Wiktor Svensson (KD), vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden och oppositionsråd. 

M och KD anser också att det tjänar som ett viktigt signaldokument till omvärlden.

"Om signalen är att Kalmar län säger nej till kärnkraft så blir det heller inga investeringar i ny kärnkraft, vare sig i Oskarshamn eller på andra ställen i länet", skriver man i brevet, som också är undertecknat av Malin Sjölander, Jimmy Loord och Carl Dahlin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt