Annons:

  • Gjorde praovecka i riksdagen – nu siktar Hjalmar på egen politisk karriär

    Den gångna veckan har Hjalmar Karlsson från Målilla gjort sin prao hos tidigare Vimmerbypolitikern Marie Nicholson (M) i riksdagen i Stockholm. Foto: Micael Rundberg

  • Gjorde praovecka i riksdagen – nu siktar Hjalmar på egen politisk karriär

    Under veckan fick Hjalmar Karlsson möjlighet att morsa på statsministern, som för övrigt också heter Hjalmar – fast i mellannamn. Foto: Marie Nicholson

  • Gjorde praovecka i riksdagen – nu siktar Hjalmar på egen politisk karriär

    Efter sin praoveckan i riksdagen har Hjalmars intresse för politiken ökat ytterligare. Foto: Marie Nicholson

Gjorde praovecka i riksdagen – nu siktar Hjalmar på egen politisk karriär

Politik är ett av 14-årige Hjalmar Karlssons största intressen. Den här veckan har han gjort sin prao i riksdagen, och nu siktar han själv på en politisk karriär.
– Jag har blivit väldigt motiverad att bli politiskt engagerad, säger Målilla-killen.

Annons:

Hjalmar Karlsson går i åttan på Albäcksskolan i Hultsfred och när det blev dags att söka prao-plats siktade den politikintresserade 14-åringen från Målilla högt – mot riksdagen. Han skickade förfrågan till länets samtliga riksdagsledamöter och fick positivt svar av tidigare Vimmerby-politikern Marie Nicholson (M) om att hänga med henne en vecka på jobbet.

– Det har varit en väldigt rolig upplevelse. Om man är intresserad av politik, så skulle man verkligen gilla det. Jag uppskattar jättemycket att Marie lät mig komma dit, säger Hjalmar Karlsson.

Varför just riksdagen?

– Jag ville praktisera på ett unikt ställe och har varit intresserad av politik ända sedan valet 2018, så jag kombinerade de två tankarna och då blev det riksdagen.

Vad fick dig intresserad då 2018?

– Det var nog mest att alla i familjen har varit politiskt intresserade ganska lände, och jag tror att många av dem har varit med i ungdomsförbund också. Det blev att jag hängde med familjen, kollade valvakan och så fastnade jag för det.

Inte som förväntat

Veckan i riksdagen beskriver Hjalmar som ”väldigt spännande”.

– Det var både roligt och intressant att få uppleva alla möten och seminarier jag har varit på. Onsdagen var ganska unik med företagardagen på Waterfront – det var många företag där och det pratades bland annat skattefrågor och regionala frågor. Jag sa inte så mycket, men lyssnade desto mer. Vissa saker handlade om regler som jag inte känner igen, men i stora drag kunde jag hänga med, säger han.

Praoveckan var dock inte riktigt som han förväntade sig på förhand.

– Det var mycket mer seminarier än jag trodde, och mycket utbildning där man går och lyssnar på folk som pratar.

Hälsade på statsministern

En av dagarna fick Hjalmar också stanna till och hälsa på statsminister Ulf Kristersson.

– Ja, det var väldigt spännande. Han sa inte jättemycket, men han var glad över mitt namn – han heter ju Hjalmar i mellannamn.

Hjalmar berättar att han tar med sig massor med intryck från praktikveckan.

– Jag har blivit väldigt motiverad att bli politiskt engagerad av att ha fått vara med där. Mitt intresse för politik har bara växt under veckan.

Vad är det som lockar med politik?

– Jag vill alltid göra saker bättre, och jag vill göra skillnad. Det har man ju verkligen möjlighet att göra när man är i politiken.

Imponerad av Hjalmar

Marie Nicholson berättar att man får in en hel del förfrågningar om praktikanter, men att det måste vara en vecka då det funkar.

– Det gjorde det den här veckan och det var också ganska många intressanta seminarier som Hjalmar kunde följa med på, säger Nicholson, som har imponerats av sin praktikant under de gångna dagarna.

– Hjalmar är oerhört välutbildad för att gå i årskurs åtta. Han kan ju alla statsministrar, när de har suttit, alla flaggor och så där, så det har varit bra att ha med honom – han har varit som en Wikipedia för mig. Jag har kollat upp en massa saker med Hjalmar som man annars får googla. Jag är väldigt imponerad över den här unge mannen.

Ska starta SSU i Hultsfred

Några värvningsförsök till Moderaterna har hon inte gjort än, men det verkar var på gång.

– Jag har motstått det, men kommer göra det lite på vägen hem nu, tänkte jag.  Skämt åsido, det är viktigt att man väljer det parti som känns rätt och att unga människor engagerar sig politiskt – oavsett vilket parti.

Och att Hjalmars politiska engagemang kommer fortsätta finns det inga tvivel om. Nicholsons värvningsförsök verkar däremot stöta på problem.

– Jag träffade en annan riksdagsledamot, hon var vid mitt bord på företagardagen, så jag ska vara med och starta upp SSU i Hultsfred, faktiskt.

Som studerande är det heller ingen överraskning att skolfrågan är en av de som Hjamlar brinner mest för.

– Albäcksskolan i Hultsfred, där jag går, är ju inte den bästa skolan i världen, så det finns verkligen förbättringsområden där. Sedan är jag ganska intresserad av matte också, så ekonomi tycker jag är roligt, men jag brinner för det mesta helt enkelt, säger han.

Och det låter ju som en bra utgångspunkt.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt