Annons:

MP vill förbjuda fossilt bränsle – redan 2030

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin vill förbjuda fossilt bränsle 2030. Foto: Miljöpartiet

MP vill förbjuda fossilt bränsle – redan 2030

I veckan presenterade Miljöpartiet sin stora klimatfärdplan med 142 åtgärder. Partiet vill bland annat att det fossila bränslet ska förbjudas i Sverige senast 2030.

Annons:

Förslaget presenterades på DN Debatt där de två språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin skrev så här:

”Vi vill att den sista droppen fossila bränslen för fordon ska säljas i Sverige år 2030. För att lyckas behöver transporterna effektiviseras och alternativen till fossildrift gynnas.”

Konkreta förslag för att helt bryta fossilberoendet är bland annat investeringar i förnybar energi och fler eldrivna fordon.

– Det är klart att det är ett tufft mål, men vi måste också ha tuffa mål för att vi ska klara omställningen, säger klimatministern och språkröret Isabella Lövin till TT. 

Vill minska resandet

Språkrören vill också ”genomföra tydliga åtgärder för att produkter på marknaden ska bli mer hållbara, för att värna konsumenten, klimatet och stötta det svenska näringslivet som ofta ligger i framkant vad gäller hållbarhet”.

Det handlar bland annat om att minska resandet, öka flygskatten successivt och bekämpa fortkörning mer.

Förslaget om att sluta sälja fossila bränslen om tolv år har dömts ut av forskare.

– Jag tror inte att det är realistiskt över huvud taget. Det vore politiskt omöjligt, och skulle dessutom skada ekonomin ganska mycket. Folk skulle inte kunna bo på landsbygden och i förorterna, säger Maria Börjesson, professor i nationalekonomi med inriktning mot transporter vid Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt