Annons:

HULTSFRED HAR LANDETS ELFTE HÖGSTA PERSONALTÄTHET I FÖRSKOLAN

Förskolan i Hultsfred har en av landets högsta personaltätheter. Foto: Pixabay

HULTSFRED HAR LANDETS ELFTE HÖGSTA PERSONALTÄTHET I FÖRSKOLAN

Bäst i länet och elfte bäst i landet. Det är Hultsfreds kommun när man tittar på personaltätheten inom förskolan. I Hultsfred går det 4,4 barn per årsarbetare. Rikssnittet ligger på 5,1.

Annons:

Antalet barn per årsarbetare har minskat med över ett barn på två år och ligger nu lägst i länet där snittet är 5,0.

Däremot har andelen med förskolelärarexamen minskat med 14 procentenheter på två år; från 64 till 50. Likväl är det klart över rikssnittet på 47 procent. 28 procent saknar helt utbildning för arbete med barn, vilket är en kraftig ökning från 13 procent 2015. Snittet i riket är 30 procent.

– Det är fortfarande ett problem att det är brist på utbildad personal. Detta gör att många av förskolorna tvingas anställa personal som saknar utbildning för att arbeta med barn. Välutbildad och kompetent personal är den viktigaste faktorn för att skapa en lärorik och trygg förskola för barnen, säger Skolverkets Magdalena Karlsson i ett pressmeddelande.

 Fortfarande stora barngrupper

Hultsfred har också få barn per avdelning. 13,2 är mycket lägre än både länssnittet på 15,0 och rikssnittet på 15,3. För två år sedan hade varje avdelning 15,5 barn per avdelning.

Skolverkets riktmärke för barn som är 1-3 år är grupper mellan 6-12 barn och för barn som är 4-5 år är riktmärket 9-15 barn. Nationellt fortsätter trenden med minskade grupper och rikssnittet är nu nere på 15,3 barn per grupp jämfört med 15,9 2016. Mellan 2006-2015 har barngrupperna varierat mellan 16,7 och 16,9 barn.

– Det är glädjande att barngrupperna blivit mindre. Detta eftersom vi vet att stora barngrupper medför många relationer för barnen att förhålla sig till. Men trots de förbättrade siffrorna så är vi medvetna om att det är en svår situation med stora barngrupper på många håll runt om i landet, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på Skolverket.

Miljardsatsat

Regeringens satsningar på mindre grupper ligger bakom minskningen.

– De senaste tre åren har vi på uppdrag av regeringen betalat ut drygt 2,3 miljarder i statsbidrag till kommuner och fristående förskolor som ska användas för att minska eller motverka en ökning av barngruppernas storlek. För två år sedan införde vi också riktmärken, säger Magdalena Karlsson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt