Annons:

Muf-ordföranden upplevde inget stöd efter sexövergrepp – lämnade politiken

Alice Sigfridsson, tidigare ordförande för Muf i Kalmar län, lämnade partiet efter att ha blivit våldtagen. Foto: Pressbild/Muf

Muf-ordföranden upplevde inget stöd efter sexövergrepp – lämnade politiken

Tidigare i sommar valde Alice Sigfridsson, 18, att lämna uppdraget som ordförande för Muf i Kalmar län. Anledningen ska ha varit att hon som 14-åring våldtagits av en högt uppsatt Muf-politiker – och sedan inte ha fått något som helst stöd av partiet.
Något som först uppmärksammades av tidningen Östra Småland.

Annons:

I juli avgick Alice Sigfridsson som ordförande för Moderata ungdomsförbudet, Muf, i Kalmar län. Hon gick allra först ut på sin blogg och berättade om orsaken till det.

Som 14-åring ska hon ha blivit våldtagen av en person som var aktiv på hög nivå i Muf.

– Jag blev utsatt för ett sexuellt övergrepp när jag var 14 år gammal. En person som var aktiv på hög nivå i Muf bjöd hem mig när jag var ny medlem, säger Alice Sigfridsson till Expressen.

Efter våldtäkten ska det ha spridits rykten om henne, säger hon.

– Jag vet att det var personer på väldigt hög nivå då som kände till det, men det var ingen som frågade mig vad det var som hade hänt. Det blev som en pågående strid att man skulle välja sida. ”Vem tror du på? Vem är det som talar sanning?”

"Fick höra en massa lögner"

Tre och ett halvt år efter händelsen, i samband med Metoo-hösten 2017, polisanmälde Alice den högt uppsatta Muf-politikern för våldtäkt. Men då blev det bara värre, säger hon. Hon fick uppleva en intensiv ryktesspridning och smutskastning. Samtidigt kände de centrala delarna av förbundet till situationen – utan att agera.

– Jag mådde jättedåligt och hade samtidigt ett helt distrikt att sköta. Men det var jättesvårt när man gång på gång fick höra en massa lögner om sig själv.

Alice Sigfridsson valde då att lämna sin post som ordförande för Muf i länet.

– Redan när jag var 14 år och var på min absolut första konferens upplevde jag en väldigt stark alkoholhets. Utåt sett har vi nolltolerans mot att minderåriga dricker alkohol, men det sker på efterfesterna. Jag upplevde machokultur. Redan första kvällen fick jag kommentarer om mina kläder och min kropp från ett stort killgäng, säger hon samtidigt som hon tror att nästan ingen annan tjej kan vittna om något annat i Muf-sammanhang.

Enligt Alice Sigfridsson skyddas anklagade medlemmar för att undvika negativ publicitet.

– De som begår övergrepp är medvetna om att det inte händer så mycket. Det får inte så stora konsekvenser. Man är väldigt mån om att skydda ungdomsförbundet och partiets rykte.

"Övergrepp tystas inte ned"

Alice Sigfridsson har inga planer på att återvända till partipolitiken, säger hon. En annan ung Muf-ledare, Villemo Klockars Belenos, som var distriktsordförande i Örebro har också lämnat partiet. Hon ska ha utsatts för ett våldtäktsförsök. 

Frits Lennaárd är generalsekreterare för Muf och skriver i ett mejl till Expressen att övergrepp inom Muf inte tystas ned.

”Nej, övergrepp tystas inte ner i ungdomsförbundet. Tvärt emot tycker vi att det är av största vikt att vi får reda på om något har hänt så att vi kan reagera och reda ut det inträffade. Vi uppmanar dessutom alltid till en polisanmälan. Det ligger i förbundets intresse att eventuella övergrepp utreds och hanteras korrekt”, skriver han.

Han skriver också att man arbetar långsiktigt för att motverka alla former av trakasserier.

”Det är ett arbete som initierades efter #metoo-diskussionen i vintras och som nu har kommit en bra bit på väg.”

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt