Annons:

V: ”Påbörja resan mot förkortad arbetsdag”

Andreas Rindbäck Wallin (V)

V: ”Påbörja resan mot förkortad arbetsdag”

Vänsterpartiet hat två konkreta förslag inför nästa mandatperiod som man vill driva igenom. Det ena är förkortad arbetsdag, det andra är att satsa fem jämställdhetsmiljarder på kommuner och landsting för att förbättra arbetsmiljön och korrigering av löner i kvinnodominerade yrken.

Annons:

Den här mandatperioden har Vänsterpartiet kunnat påverka politiken på riksplanet väldigt mycket. Om partiet även nästa mandatperiod får stöd av väljarna finns två viktiga frågor de tänker 

– Den första frågan handlar om att minska veckoarbetstiden till 30 timmar i veckan i landstingen, säger Andreas Rindbäck Wallin.

Vänsterpartiet vill att ett storskaligt projekt drivs i hela landet, där varje landsting får välja ut en arbetsplats (exempelvis en vårdavdelning) där arbetstiden sänks till 30 timmar i veckan. Projekttiden ska vara tre år och effekterna ska där efter utvärderas. Pengarna till projektet ska komma från staten.

Satsar på kvinnodominerade yrken

Det andra förslaget är att partiet vill satsa fem miljarder kronor på kvinnodominerade yrken inom kommuner och landsting.

– Vi vill förbättra arbetsmiljön och korrigera upp lönerna i de yrkesområdena.

Förslaget kräver lika mycket finansiering från staten som kommuner och landsting.

– Den här modellen har prövats i Huddinge sjukhus och där ser man att många kringkostnader har minskat, som färre sjukskrivningar, färre vikarier och bättre personalomsättning, säger Andreas Rindbäck Wallin.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt