Annons:

Kronståhl besviken över minskade resurser – agerar i riksdagen

Riksdagsledamoten Tomas Kronståhl (S) uppmärksammar regeringen i två olika frågor.

Kronståhl besviken över minskade resurser – agerar i riksdagen

För att spara pengar, oklart hur mycket, har Kalmar tingsrätt bestämt sig för att minska på antalet förhandlingar på tingsstället i Västervik. Det gör riksdagsledamoten Tomas Kronståhl (S) upprörd.

Annons:

Kronståhl lyfter nu upp frågan till regeringen.

– Jag har lämnat in en skriftlig fråga till justitieminister Morgan Johansson som jag hoppas få svar på framöver. Det är inte rimligt att man halverar antalet tingsförhandlingar i Västervik till förmån för Kalmar i ett län som är så pass vidsträckt som vårt för att spara in resor för några tjänstemän, för att därigenom öka resandet för betydligt flera inblandade i aktuella förhandlingar, säger han i ett pressmeddelande. 

"Ser en klar risk"

Kronståhl har även lyft frågan om vikten av högre utbildning i hela landet.

– Jag ser en klar risk för en geografisk kunskapsklyfta och vill därför ha svar på vilka åtgärder Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, avser vidta för att öka tillgången till högre utbildning i hela landet, säger Tomas Kronståhl.

Ministern har för några veckor sedan tagit emot en utredning om hur lärosätena ska styras framöver. I den finns förslag som handlar om lärosätenas samverkan med det omgivande samhället. Vi ser samtidigt exempel där flera kommuner och olika lärosäten går samman och samverkar för att öka tillgången på högre utbildning där avstånden till högskola/universitet är långa.

– Jag vill veta om en ändrad styrning av lärosätena som gagnar beskrivna initiativ kan vara en möjlighet för att komma till rätta med den geografiskt snedfördelade tillgången till högre utbildning, säger Kronståhl.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt