Annons:

Kommunalrådet om likheterna med Filipstad:

Läget för Hultsfreds kommun är klart bättre än för Filipstad, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Foto: Ossian Mathiasson

Kommunalrådet om likheterna med Filipstad: "Allvarligt läge"

Förra veckan sände Uppdrag Granskning ett reportage om situationen i Filipstad. Den krisartade kommunen liknar Hultsfreds kommun sett till hur stort mottagande man haft.
– Jag tror att vi har klarat oss bättre delvis tack vare ett bättre arbetsmarknadsläge, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Filipstads kommun är i kris. Ekonomin är anskrämlig och det finns ett jätteglapp mellan inrikes- och utrikesfödda personer på arbetsmarknaden. En majoritet av de människor som kommit till kommunen de senaste åren saknar egen försörjning. 

Hultsfreds kommun är en av de kommuner i Sverige som mest liknar Filipstad när det kommer till mottagandet av nyanlända.

– Vi delar den problematik och den situation som både Filipstad och Bengtsfors har. För vår del har vi koll på ekonomin, vi har inte de underskott som de har men vi ser problemen framöver från 2021 och framåt. Att kostnadsutjämningssystemet kommer till är extremt viktigt, men det kommer behövas fler insatser från staten för att vi ska klara det långsiktigt. Det handlar om arbetsmarknadsåtgärder och svenskundervisning och så vidare. Det är väldigt viktigt att staten tar det ansvaret när vi gjort det i så många år, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Är Hultsfreds framtid beroende av statliga pengar?

– Visst är det så. Viker konjunkturen och intäkterna minskar är det ännu viktigare att staten tar sitt ansvar. Samtidigt måste vi anpassa kostymen efter de pengar vi har. Vi gör satsningar också och en rad stora investeringar, men ska vi klara det fullt ut måste staten ta sitt ansvar. 

Varför har ni klarat er bättre än Filipstad?

– Vi har ett bättre arbetsmarknadsläge här. Det kan delvis vara en förklaring. Sedan är det svårt att jämföra kommuner med kommuner. Varje kommun har sina förutsättningar.

"Allvarligt läge"

I augusti saknade 34,5 procent av de utrikesfödda jobb. 

– Den har minskat mycket de senaste åren, men den är fortfarande väldigt hög här. Det är besvärande att arbetsförmedlingen skär ner. Vi är tacksamma att de finns kvar här, men att halvera styrkan är inte motiverat. Vi har väldigt många nyanlända.

Hur pass orolig är du om man tittar fem-tio år framåt?

– Det är svårt med prognoser, men vi ska börja med budget 2021 redan om ett par veckor. Mycket hänger på riksdag och regering och vi ska göra vår hemläxa. Vi kommer börja i god tid. 

Hur orolig är du?

– Det är ett allvarligt läge, men jag tror att vi klarar det gemensamt. Signalerna är man förstår vår problematik och jag hoppas att det visar sig i beslut framöver och att vi tilldelas mer pengar.

"Inget nytt"

I Filipstads kommun ser man att personer födda i Sverige flyttar från kommunen. 

– Det är inget nytt och det fortsätter här också. Många gör det ju för att studera vidare efter gymnasiet, så har det varit de senaste 20 åren och det är egentligen ingen förändring i sig. Vi har haft stor inflyttning i några år, men nu minskar det och vi tappar invånare. Både bland de som är födda här och de som har kommit hit. 

Att fortsätta samarbeta med kommuner i samma sits är nödvändigt, säger Rosander.

– Det är naturligt att den dialogen fortsätter. Vi har samma problemställningar och har delat mycket med varandra. 

Hur kan det påverka Hultsfreds kommun om det blir fler anhöriginvandrare framöver?

– Det vet man inte. Jag tycker att det är human politik att familjer får återförenas. Det viktiga är att regeringen tar ansvar för det, så att vissa kommuner inte får bära kostnaden. Det kan vara positivt. Vi behöver arbetskraft och har mycket pensionsavgångar de kommande åren. Jag ser det svenska språket som nyckeln. Vi är en stor industriregion och det kommer finnas arbetstillfällen framöver också.

Hur stor är risken att Hultsfred hamnar i samma situation som Filipstad?

– De har det värre än oss. Jag är hoppfull kring Hultsfreds framtid. Vi gör satsningar och ska tillsammans med staten reda ut det här. Jag har hopp om framtiden, vi kommer gå stärkta ur det här. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt