Annons:

FÖRSLAGET: Nytt busskort för unga inför nästa sommar

Länets unga föreslås få billigare kollektivtrafik. Foto: Ossian Mathiasson

FÖRSLAGET: Nytt busskort för unga inför nästa sommar

Länsunionen i Region Kalmar vill införa ett nytt busskort för barn och unga upp till 19 år. Totalt berörs 38 000 personer av förslaget.
– Fritidskortet ska gälla för ett obegränsat antal resor efter skoltid, samt på lördagar, söndagar, helgdagar och lovdagar. Tanken är att underlätta för barn och unga att ta sig till träning, fritidsaktiviteter och kompisar. Dessutom vill vi på det här sättet få ungdomar att tidigt vänja sig vid att resa kollektivt, säger Peter Wretlund (S), kollektivtrafiknämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Annons:

Busskortet ska ge möjlighet att resa obehindrat inom hela Kalmar län under de tider då skolornas terminskort inte gäller. Kortet ska gälla buss och tåg och priset ligga på 1 200 kronor. 

Kortet gäller för ett obegränsat antal resor skoldagar mellan klockan 15.00-04.00 samt lördagar, söndagar, helgdagar och lovdagar hela dygnet. Terminerna är 1-15 juni och 15 augusti-31 december. 

Jämfört med det månadskort som finns i dag uppges rabatten bli "väldigt stor". 

– En ytterligare förbättring är att det föreslagna fritidskortet kan användas av alla, även av de barn och unga som idag inte har terminskort kopplat till skolresor. Fritidskortet ersätter dagens möjlighet till uppgradering av terminskorten från höstterminen 2020, säger Björn Brändewall (L), ledamot i kollektivtrafiknämnden. 

– Det här ger betydligt fler barn och ungdomar möjlighet att resa tryggt och miljömässigt. Fritidskortet kommer att kunna användas av drygt 38 000 barn och ungdomar i Kalmar län, säger Roland Åkesson (C), ledamot i kollektivtrafiknämnden.

Länsunionens förslag kommer att finnas med i det budgetförslag för Region Kalmar län som presenteras under nästa vecka och som regionfullmäktige fattar beslut om den 19-20 november.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt