Annons:

M vill göra länet till pilotlän gällande gårdsförsäljning av alkohol

M i länet vill göra Kalmar län till försökspilot för gårdsförsäljning av alkohol. Foto: Pixabay

M vill göra länet till pilotlän gällande gårdsförsäljning av alkohol

Moderaterna har länge velat se gårdsförsäljning av vin och öl. Nu föreslår moderatduon Carl Dahlin och Pär-Gustav Johansson att Kalmar län ska bli pilotlän för gårdsförsäljning.

Annons:

– Besöksnäringen skulle få ytterligare ett uppsving om Kalmar län gjordes till pilotlän för gårdsförsäljning av egenproducerat vin och öl. Gårdsförsäljning är redan en punkt i överenskommelsen mellan regeringen och dess stödpartier, så förutsättningarna borde vara goda att låta länet gå först ut för att stärka tillväxten, de gröna näringarna och turismen i vår del av landet, säger Pär-Gustav Johansson, vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

I sin motion lyfter M-duon fram Håks Gård, Wannborga, Kyrkeby bränneri och Glabo Gård. "Detta är företag som sätter Kalmar län på kartan och skapar ett ökat intresse för närproducerad mat och dryck", skriver man i motionen.

Nu vill man att turister och andra besökare ska kunna köpa med sig öl och vin från sådana besök. De tror att det kan skapa arbetstillfällen i länet. I uppgörelsen mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna finns frågan om att utreda gårdsförsäljning av alkohol med.

– Vi moderater har lobbat för gårdsförsäljning i många år. Det var en fråga vi jobbade mycket med i riksdagen ihop med länets moderate riksdagsledamot Jan R Andersson. Då liksom nu passar jordbrukslänet Kalmar ypperligt för en pilotverksamhet inom denna näring. Att fler politiska partier idag är positiva till gårdsförsäljning, utan att det äventyrar Systembolagets monopol, torde innebära att det faktiskt kan bli verklighet. Och då menar vi moderater att Kalmar län är givet först ut, säger Carl Dahlin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt