Annons:

EXTRA: KOMMUNALRÅDET AVGÅR – SKRIVER SJÄLV PÅ FACEBOOK

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij lämnar sin post. Foto: Jakob Karlsson

EXTRA: KOMMUNALRÅDET AVGÅR – SKRIVER SJÄLV PÅ FACEBOOK

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij avgår. Det skriver hon själv på ett inlägg på Facebook.

Annons:

Såhär motiverar Nilsson Nachtweij sitt beslut: 

”Efter 10 års förberedelser tillträdde jag som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun efter att ett enigt kommunfullmäktige valt mig till det för mandatperioden 2019-2022. Väljarna hade sagt sitt och det var Centerpartiet man ville ha som största och ledande parti.

Med liv och lust tog jag mig an uppdraget som innebär många timmars arbetsvecka. Alla veckor har varit fyllda med spännande möten, utmaningar men framförallt en stor glädje i känslan att göra skillnad och jobba för att hela Vimmerby kommun ska bli en ännu bättre plats att leva, bo och verka i. Jag har hela tiden sett mig som medborgarnas företrädare i Stadshuset.

Jag har verkligen försökt att på alla sätt sprida framtidstro kring hur vi tillsammans ska optimera kommunens utveckling utifrån dess förutsättningar.

Min inställning har hela tiden varit att Vimmerby kommun inte har Smålands sämsta förutsättningar. Följen av den inställningen är att det är helt orimligt att Vimmerby kommun har Smålands högsta skatt.

Centerpartiet gjorde ett program för mandatperioden tillsammans med allianspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna. Det viktigaste för oss var och är ekonomin. Den är grunden för en bra vård, skola och omsorg.

Vi satte genast igång med att leta effektiviseringar och gav ett uppdrag till kommundirektör och ekonomichef att tillsammans ta fram ett förslag till en strategisk plan för att kommunen ska få en ekonomi i balans.

Vi ville också ha hjälp med en utredning om kvalité och kostnader för kommunens IT.

Inget av detta har levererats hittills så de uppdragen väntar vi på att få resultatet av. Uppdragen har blivit kraftfullt ifrågasatta av kommundirektören.

Stora diskussioner om lönenivå och att kommundirektör ska vara löneledande har också bidragit till stora problem i vårt samarbete.

Nu har det framkommit kraftfullt negativa synpunkter på mitt ledarskap från ledningsgruppen (kommunens ledande chefer). För mig känns det mycket kränkande och all media kring detta har tärt mycket på min familj och nära anhöriga. Många undrar vad som hänt. Ovan kan ni läsa om mina problem med en kommundirektör som inte vill stötta och hjälpa sin politiska ledning. Den tillitsbrist som kommundirektören visat uttrycktes redan i november i samband med valet av Centerpartiets ordföringar. Kommundirektören uttryckte bestämt till mig att tre av de fyra ordföringar som C hade nominerat var olämpliga för de skulle göra mitt arbete som KSO svårt. Till slut fälldes också en kommentar att ”jag är inte er politiska sekreterare” när majoriteten inte kunde stå bakom ett förslag förtydliga , som ledningsgruppen ville ha. Kommundirektören vägrade enligt mig att anpassa sig till sin politiska ledning. Det är ett allvarligt problem för en kommun som under lång tid utvecklat en tystnadskultur med ett ledarskap som präglas av ”Management by fear” . När jag ägnade många dagar åt ”Management by walking around” för att bygga tillit och förtroende och för att lära känna hela organisationen så tolkades det av ledningsgruppen som ett arbetsmiljöproblem för dem. När jag lyssnade på våra medborgare och tog in frågor som önskades lösning på så uppfattades det också som ett arbetsmiljöproblem.

Jag är stolt över det jag åstadkommit men kan inte fortsätta som KSO, på grund av det senaste beslutet om begränsningar som har satt demokratin ur spel, där jag som folkvald förhindras utföra mitt uppdrag.

Jag önskar Vimmerbyborna allt gott och lämnar mitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande med stor sorg."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt