Annons:

Mindre kvar i plånboken för länsborna – sa ja till skattehöjning

Mindre i plånboken blir det för länsborna nästa år. Foto: Simon Henriksson

Mindre kvar i plånboken för länsborna – sa ja till skattehöjning

Det ser ut att bli höjd skatt för invånarna i Kalmar län 2020. Regionstyrelsen sa nämligen ja till att höja skatten med 49 öre.
Men man var inte helt överens.

Annons:

Majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, vill att skatten ska höjas med 49 öre till 11,86 kronor per intjänad hundralapp. 

Svergedemokraterna ställde sig bakom skattehöjningen, Vänsterpartiet ville höja skatten till 11,88 och Kristdemokraterna kunde tänka sig att höja skatten med 25 öre. Moderaterna röstade för oförändrad skattesats. 

"Region Kalmar län står inför flera utmaningar de kommande åren. För att klara dessa krävs en höjning av regionskatten. I det budgetförslag som på torsdagen antogs av regionstyrelsens majoritet och som nu går vidare till regionfullmäktige pekas dels på globala som regionala utmaningar ut, dels på den demografiska utvecklingen med fler äldre och behov av fler i arbete", skriver regionen i ett pressmeddelande. 

Samtidigt som skatten behöver höjas behöver det också ske effektiviseringar motsvarande en procent av verksamheten, skriver regionen. 

Det sker budgetförstärkningar i hälso- och sjukvården på 110 miljoner kronor nästa år.

Överskottsmålet nås?

Region Kalmar län budgeterar för ett överskott på 202 miljoner kronor för nästa år. Det innebär att det finansiella tvåprocentsmålet nås om det blir verklighet. För 2021 respektive 2022 budgeteras för resultat på 189 miljoner samt 175 miljoner. 

Frågan om budgeten och skattesatsen avgörs slutgiltigt vid regionfullmäktige den 19-20 november.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt