Annons:

Brunegård vill ha svar om övergivna hus av ministern

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård vill ha svar av bostadsminister Per Bolund. Foto: Simon Henriksson

Brunegård vill ha svar om övergivna hus av ministern

Övergivna hus som står och förfaller tilltalar inte riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD). Nu vill politikern från Vimmerby ha svar av bostadsminister Per Bolund (MP).

Annons:

Gudrun Brunegård menar att övergivna hus, som finns i många kommuner, både utgör skönhetsfläckar och sanitära olägenheter. Samtidigt saknar kommuner ofta medel att göra något åt situationen. 

"Omfattningen är svår att uppskatta, då statistik saknas, men lokala företrädare menar att i vissa kommuner kan det röra sig om åtskilliga tiotals fastigheter", skriver Brunegård i den interpellation hon ställt till Bolund.

Kristdemokraten menar att många kommuner riskerar att hamna i ett juridiskt ingenmansland, där ett saneringsbeslut inte kan utföras på grund av att det inte går att förelägga beslutet eller kostnaderna för saneringen för ägaren.  

"Skälen till att fastigheter förfaller kan vara många. Det kan handla om att huset har gått i arv, och glömts bort, eller att ägare flyttar utomlands. Det kan också handla om ett dödsbo som anhöriga inte känner till. Ett annat problem är om fastighetsägaren saknar pengar för att rusta upp byggnaden. Kommunen kan då betala med egna medel och lämna över en skuld till Kronofogden. Men kostnaderna riskerar att bli dyra för mindre kommuner", fortsätter hon.

Ska få svar i januari

Frågan utreddes av Boverket 2015 och en rapport redovisades för regeringen. 

"Myndigheten slår där fast att det är ett stort problem att fastighetsägare inte får att nå när ett hus behöver repareras. Konsekvensen blir att huset fortsätter att förfalla. Med nuvarande regelverk är det endast vid extrema fall som polisen får ingripa, till exempel när det finns risk för skred", skriver hon.

Brunegård skriver att Boverket redovisar en rad konkreta förslag i rapporten och en sammanställning av remissvaren blev klar i oktober 2017. 

Nu undrar länets riksdagsledamot om bostadsminister Per Bolund med anledning av problembilden vidtagit några åtgärder eller om han är beredd att vidta några av de åtgärder Boverket föreslår i sin rapport.

Den 17 januari ska hon få svar av ministern i riksdagens kammare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt