Annons:

Regionen gick 170 miljoner plus – nu har skatten höjts

Region Kalmar kan visa upp ännu ett positivt resultat. Foto: Jakob Karlsson

Regionen gick 170 miljoner plus – nu har skatten höjts

Det blir lite mindre kvar i plånboken för varje invånare i länet sedan Region Kalmar höjde skatten med 49 öre vid årsskiftet. I dag redovisar man sitt resultat för 2019 och det landar på hela 170 miljoner plus. 

Annons:

Prognos efter prognos gav dystra besked om Region Kalmars ekonomi under 2019. I höstas gav Länsunionen – Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet – besked om en skattehöjning på 49 öre och ordet kris användes i en och annan artikel. 

När hela året summeras är det ett helt annat ljud i skällan. Region Kalmar gjorde ett överskott på 170 miljoner kronor, vilket är 49 miljoner bättre än budget. 

– Huvudorsaken till att resultatet är betydligt bättre än tidigare prognoser är högre värdeuppgång på våra finansiella placeringar än beräknat. Den höga nettokostnadsutvecklingen under början av 2019 har också genom en rad åtgärder och ökade riktade statsbidrag kunnat dämpas, säger ekonomidirektör Lars Mattsson med anledning av bokslutsrapporten som presenterades på måndagen.

Stora skevheter

Sett över hela ekonomin så ökade skatteintäkterna och de generella statsbidragen med 3,5 procent. Nettokostnadsökningen stannade vid 2,8 procent efter att en rad åtgärdet fått effekt. Däremot är det fortsatt enorma skevheter i den regionala budgeten. 

Förvaltningarna hade ett underskott på totalt 361 miljoner – och då är det ändå bättre än 2018. Hälso- och sjukvården missade sin budget med 326 miljoner. Även kostnaderna för inhyrd personal fortsätter att öka och är något som Region Kalmar helt enkelt inte verkar kunna lösa. Under 2019 stannade ökningen på 1,7 procent. 

Når sitt ena ekonomiska mål

Resultatet innebär att Region Kalmar når sitt mål om två procents överskott (170 miljoner är 2,2 procent av de samlade intäkterna). Däremot misslyckades målet med att finansiera alla investeringar med egna medel. 

Totalt investerade Region Kalmar för 652 miljoner under 2019. 

Skattehöjningen på 49 öre väntas öka intäkterna med 250 miljoner kronor. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt