Annons:

FÖRBUD MOT VISSA SAMMANKOMSTER MED ÖVER 50 PERSONER

I dag fattade regeringen beslut om att införa ytterligare begränsningar för sammankomster. Maxtaket på 500 personer blir 50 personer. Foto: Arkivbild

FÖRBUD MOT VISSA SAMMANKOMSTER MED ÖVER 50 PERSONER

Regeringen skärper nu kravet rejält när det gäller förbud mot större sammankomster. Maxtalet på 500 personer blir nu 50 personer, med undantag för exempelvis restauranger och arbetsplatser. Det presenterar regeringen på en pressträff.

Annons:

Beslutet träder i kraft på söndag den 29 mars och gäller tills vidare. Arrangerar man en sammankomst ändå riskerar man böter eller fängelse i sex månader.

– Den som bryter mot råd och anvisningar, som en onödig resa i landet, tar på sig ett mycket tungt ansvar. Steg för steg fattas beslut för att skapa de bästa förutsättningarna för att samhället ska klara av den här krisen. Vi har många tuffa veckor och månader framför oss. Detta kommer att bli utdraget. Flera företag kommer att gå i konkurs och fler liv kommer att gå förlorade, säger Stefan Löfven. 

Även högtidssammankomster som begravningar och bröllop påverkas av dagens besked. Beslutet gäller dock inte för skolor, arbetsplatser, varuhus, gym eller lokaltrafik. För dessa kommer Folkhälsomyndigheten komma med särskilda råd och riktlinjer och där handlar det om hur lokalerna är beskaffade och vilka möjligheter som finns att undvika trängsel. 

– Det är dags att vi sätter en ny norm på sammankomster och möten. Vi tror att detta kommer att få ett gott genomslag, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Vad som menas med sammankomster väntas det beslut om under dagen. 

– Det är stor skillnad på en liten restaurang och en stor lokal. Gymmet är samma sak. Har man bara en liten lokal kanske man inte kan ha öppet över huvud taget. Här är utryme för eget sunt förnuft och hur man ser på riskerna för kunder och klienter, svarar Carlson. 

Artikeln har uppdaterats. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt