Annons:

S firade första maj på Facebook – dödförklarade nyliberalismen

Tomas Söreling dödförklarade nyliberalismen i sitt tal på första maj. Foto: Ossian Mathiasson

S firade första maj på Facebook – dödförklarade nyliberalismen

Coronaviruset dödar inte bara människor, utan även den nyliberalismen. Det menade Socialdemokraternas Tomas Söreling i sitt första maj-tal.

Annons:

Arbetarrörelsens dag blev något helt annat än vi är vana vid. Demonstrationer över hela landet förbyttes mot digitala möten och i Hultsfred höll oppositionsrådet Tomas Söreling sitt tal på Facebook.

Talet var ideologiskt laddat och Söreling gick till storm mot 80-talet nyliberalism.

– ”Satsa på dig själv” var budskapet från 80-talet som ledde fram till ett Sverige med sänkta ambitioner. Steg för steg har det gemensamma monterats ned i takt med varje skattesänkning och utförsäljning av vårt gemensamma. Satsa på dig själv gav oss ett anorektiskt samhälle, slimmat som produktionslinjen på en Toyotafabrik. Vi fick rapporter om att hemtjänst fick tre minuter på sig att lämna mat till äldre och att toaletter skulle städas på 50 sekunder. Allt var effektivitet i det krympta samhället. Som aldrig tidigare i vårt lands historia har förmögenheter flyttats till och koncentrerats till de som redan har mest, sa Söreling.

"Död och begraven"

Den ledande socialdemokraten i Hultsfred dödförklarade sedan nyliberalismen som politisk idé.

– Den fartfyllda nyliberalismen faller, med utsålda apotek, svag stat, segregation i skolor och boende och farligt dum individualism faller samman framför våra ögon under denna pandemi. Ur askan finns förutsättningar för ett forma ett bättre, rättvisare och starkare samhällen. Corona skördar många offer - ett av dem är nyliberalismen som nu är död och begraven!

Söreling avslutade med en uppmaning till Hultsfredsborna:

– Vänner och alla ni andra som lyssnar: i vår kommun Hultsfred och i landet i stort tar vi hand om varandra, vi samarbetar i kommunen, regionen och i riket om de resurser vi har tillgång till både i form av materiel men även om medmänsklighet och solidaritet. Människovärdet, medmänskligheten i första rummet under denna besvärliga tid så vi håller ut, vi håller i och vi håller avstånd för tillsammans klarar vi av detta!

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt